Par savjeta kako da pravilno sačuvate ostatak hrane: Ovoliko dugo ne smije da bude na sobnoj temperaturi

Ali vodite računa o svojim ostacima i čuvajte ih bezbedno da spriječite bolest ili kvarenje hrane. Predstavljamo 7 korisnih trikova da sačuvate ostatke hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhajte pravilno

Prvi korak u pravilnom čuvanju ostataka je kuhanje hrane na bezbjednoj unutrašnjoj temperaturi. Crveno meso kao što su govedina, svinjetina, kotleti i pečenje treba da dostigne minimalnu unutrašnju temperaturu od 62 stepena.

Pustite da meso odstoji najmanje tri minuta prije sječenja ili jela. Mljeveno meso treba da se kuha na minimalnoj unutrašnjoj temperaturi od 72 stepena, a živina treba da dostigne unutrašnju temperaturu od 74 stepena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posuda za čuvanju ostatka hrane

Bakterije rastu između 4 i 60 stepeni. Vruća hrana treba brzo da se hladi. Preporučuje se hlađenje ostataka u roku od dva sata od vremena kuhanja ili zagrijavanja. Bacite svu hranu koja je stajala na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Drugim riječima, najbolje je da svoju kuhinju održavate organizovanom i očistite odmah nakon obroka, prenosi Novosti Magazin.

Brzo hlađenje hrane

Svu preostalu hranu čuvajte u frižideru ili zamrzivaču što je prije moguće kako biste spriječili rast bakterija. Sigurna temperatura skladištenja je 4 stepeni ili niža. Najbolja praksa je podjeliti velike količine hrane u manje, plitke posude i isjeći velike porcije na manje komade, što pomaže da se hrana brže ohladi.

Zamotajte i čuvajte bezbjedno

Ostatke ne treba čuvati u kuhinjskom ormariću, već u frižideru ili zamrzivaču. Pokrijte sve ostatke tako što ćete ih umotati u hermetičku ambalažu ili u kutije za skladištenje. Ovo uklanja bakterije i mirise dok zadržava vlagu.

Opšte pravilo je da se ostaci mogu čuvati u frižideru 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 3 do 4 mjeseca. Imajte na umu da smrznuti ostaci mogu izgubiti vlagu i ukus kada se duže skladište

Odmrzavanje ostataka u kuhinjskom sudoperu

Pažljivo odmrznite ostatke kroz različite opcije. Koristite frižider, hladnu vodu ili mikrotalasnu, iako je frižider najbolja opcija. Nakon odmrzavanja, hranu treba jesti u roku od 3 do 4 dana. Za odmrzavanje u sudoperi, stavite ostatke u nepropusnu posudu ili plastičnu kesu.

Pouzdano zagrijavanje

Uvjerite se da su svi ostaci hrane ponovo zagrijani na 74 stepena. Supe i sosove treba dovesti do ključanja. Pokrijte svu hranu dok se zagrija tako da zadrži vlagu i da se ravnomerno zagrijva. Kada je moguće, mješajte hranu između podrgrijevanju.

Čuvanje pametnih porcija

Ponekad ostaci hrane mogu trajati nekoliko obroka. Zato je pametno podeliti velike količine ostataka na manje porcije pre zamrzavanja. To vam omogućava da rasporedite svoje obroke sa manje otpada, i manje vremena ćete da provodite u kuhanju, a više uživajući u večeri u svojoj kuhinji. Kada se bavite ostacima hrane, obavezno pratite gore navedene sigurnosne korake i držite dosta kutija za čuvanje hrane u kuhinjskim ormarićima.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE