Ovo su jednostavni trikovi kojima ćete zaštiti svoj automobil zimi

Zima je već dobrano počela i temperature su spuštaju ispod nule, ali i dalje nije kasno da se pobrinete za svog limenog ljubimca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zima može biti gadno vrijeme za automobile jer donosi hladnoću koja mogu smrznuti i razbiti brtve na vratima, dok sol na cestama može doći u razne dijelove, ali i oštetiti lak.

Britanski CarMoney naveo nekoliko savjeta koje treba slijediti kako bi vam pomogli tokom hladnijih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitite automobil voskom

Lak vašeg automobila ponekad može najviše stradati tokom hladnijih mjeseci, jer pijesak i sol s ceste i kamiona neprestano bombardiraju karoseriju. Nanošenje kvalitetnog voska prije nego što počne škripanje najbolji je način zaštite laka i održavanja.

Redovito čistite gume

Dok vozite, pijesak, blato i sve ostalo što nađete na zimskoj cesti zaglavit će u profilima guma. Važno je očistiti ili barem isprati gume nakon svakih par vožnji. To će spriječiti da sav taj otpad završi u donjem dijelu automobila ili da ošteti boju oko lukova kotača.

Izbjegavajte lokve i rupe

Ovo je važno činiti u svako godišnje doba, ali zimi je još važnije izbjegavati ih. Rupe i lokve često su ispunjene pijeskom i blatom s ceste i mogu oštetiti vaš automobil ako se vozite kroz njih.

Redovito perite automobil

Možda se ovo čini frustrirajućim jer čistoća automobila u često traje samo jedan dan tokom zime, ali važno je redovito uklanjati prljavštinu, posebno oko lukova kotača i branika. Bilo koja vrsta nakupljanja mogla bi uzrokovati probleme koji bi mogli biti skupi.

Izbjegavajte vožnju u teškim uvjetima

Kada stigne loše vrijeme stižu i kamioni soli i pijeska, stoga pokušajte izbjeći vožnju u to vrijeme jer ćete u protivnom izložiti svoj automobil svježoj soli.

Zaštitite automobil od vremenskih nepogoda

Noćne temperature mogu stvarno pasti, a ako je dan bio kišan, voda unutar vrata i brtvi može se smrznuti i uzrokovati ozbiljne probleme. Najbolji način da se to zaustavi je, naravno, garaža. Ali nema svako tu mogućnost, u tom slučaju predlažemo korištenje pokrivala za automobil jer će spriječiti prodor vode i automobil se neće smrznuti.

Redovito održavajte automobil

Puno je ugodnije voziti na hladnoći s automobilom za koji znate da je siguran i ispravan. Hladnoća može prouzročiti mnogo problema, ali skoro polovicu njih može se spriječiti redovitim servisiranjem i provjerama. Zadnje što želite je dio koji je već oštećen i kvari se na hladnoći.

Zimske gume

Dobar set zimskih guma može učiniti veliku razliku, pogotovo ako živite izvan grada gdje se ceste ne posipaju tako često solju. Gume su poput cipela na automobilu, biste li sada išli šetati po snijegu u svojim ljetnim japankama? Vjerovatno ne.

Provjerite akumulator

Akumulator je dio koji je možda i najviše pogođen hladnoćom, jer mu ona smanjuje snagu, a povećana upotreba svjetala i grijanja ga jako opterećuju. Rezultat? Ponekad se ne može pokrenuti ako je prehladno, a to znači da se neće upaliti ni motor. Baterije akumulatora su u prosjeku učinkovite oko 5 godina, pa imajući to u vidu, pobrinite se da imate pouzdanu bateriju u vrijeme hladnih dana.

Nadopunite antifriz

Uvijek provjerite je li rashladno sredstvo 50/50 voda i antifriz. S vremenom će se sve više razrijediti, stoga tokom zime svakako dopunite antifriz, Nemojte dodavati puno više vode, jer ćete je tako još više razrijediti i mogla bi se smrznuti ako se jako ohladi.

Budite spremni za zimske kvarove

Mnogi će misliti da je pretjerano, ali ovo je važno ukoliko krećete na put. Pribor za zimske kvarove trebao bi uključivati stvari kao što su lopata, svjetiljka, deka, reflektirajući prsluk, odmrzivač, strugač, hranu i piće, sredstvo za pranje zaslona i, ono najvažnije, napunjen telefon.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE