Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovo selo službeno nosi titulu mjesta s najdužim imenom u Evropi

Ovo selo se okitilo titulom najdužeg imena mjesta u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se selo zove Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, i iz očitih razloga trudit ćemo se ne koristiti ovu riječ prečesto u tekstu.

 Mala zajednica na otoku Anglesey u sjevernom Walesu zapravo je preimenovana 1860-ih, što je bio rani oblik reklamnog trika, a prije nekoliko godina je ponovo postala popularna zbog viralnog videoisječka meteorologa koji besprijekorno izgovara cijelo ime. Naravno, ime je ono što najviše privlači, ali Llanfair… i okolica imaju puno više od toga za ponuditi. Evo nekoliko stvari koje treba vidjeti i doživjeti…

Fotografišite ime grada

Iako titula za najduži naziv mjesta na svijetu pripada brdu na Novom Zelandu s apsurdnih 85 slova, Llanfair… drži drugo mjesto i prvo mjesto u Evropi sa svojih 58 slova. Ne iznenađuje da je najočitiji razlog posjete fotografisanje punog imena mjesta koje je ponosno istaknuto na željezničkoj stanici. Za one koji ga pokušavaju izgovoriti, engleska aproksimacija prati izvorno velško ime. Sretno s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetite dvorac Beaumaris

Smješten u istoimenom gradu, dvorac Beaumaris pogodan je za jednodnevni izlet iz Llanfaira… Izgradnja velebnog i dobro očuvanog dvorca započela je 1295. godine, a odigrao je važnu ulogu u Engleskom građanskom ratu u 17. stoljeću. Dvorac predstavlja savršen primjer koncentričnog dizajna, a iako nikada nije bio u potpunosti dovršen, posjetioci mogu vidjeti zidove s opkopom i kapije dok istražuju široku mrežu prolaza, prenosi Putni kofer.

 Popnite se na dorski stup

Anglesey Stup markiza od Angleseya siva je mramorna konstrukcija i jedna od najvažnijih znamenitosti na otoku Anglesey. Dorski stup ima zatvorenu platformu na vrhu i kip markiza, dovršen je 1815., dvije godine nakon bitke kod Waterlooa, a ima i okolni vrt te prilično strm uspon uz 115 stepenica do platforme za gledanje, odnosno zanimljivog vidikovca.

Posjetite Anglesey Sea Zoo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Jedna od najboljih porodičnih atrakcija u regiji, Anglesey Sea Zoo je neovisni morski obrazovni i istraživački centar te najveći akvarij u Walesu. Prikazuje više od 150 autohtonih vrsta morskog života, uključujući alge, morske pse, jegulje, morske konjiće i još mnogo toga. Tu se također nalazi mrijestilište jastoga i restoran koji poslužuje isključivo lokalne proizvode.

Otkrijte neolitske grobne humke

Anglesey je poznat po brojnim neolitičkim grobnim humcima, od kojih su mnogi dobro očuvani. Među najpoznatijima je Barclodiad i Gawresova grobna komora, okrugla barijera koja se sastoji od kupolastog krova i nekoliko komora iskopanih 1952. Među raznim drugim prapovijesnim nalazištima su Din Dryfol, pećina Mynydda Bacha i uspravno kamenje Werthyra.

Kupite suvenire kod James Pringle Weavers

 Smješten na Holyhead Roadu, James Pringle Weavers poznata je prodavnica i turistička tačka koja također ima prodavnice u raznim drugim dijelovima zemlje. Nakon što je nedavno ponovno otvorena nakon opsežnog preuređenja, robna kuća prodaje odjeću, hranu i mnoštvo suvenira. Tu su i restoran i čajana.

Posjetite seosku kuću i vrtove

Plas Newydd  Kuća i vrtovi Plas Newydd sada su u vlasništvu nacionalne zaklade i nalaze se na obali tjesnaca Menai, okrenuti prema kopnu Walesa. Još jedan prikladan jednodnevni izlet iz Llanfair…, elegantna seoska kuća izgrađena je u 18. stoljeću i ima savršeno očuvan interijer iz 1930-ih i vojni muzej koji se fokusira na bitku kod Waterlooa. Posjetioci također mogu istraživati prostrane vrtove dok uživaju u pogledu na planine Snowdonije.

Pokušajte naučiti nešto Velškog 

Iako ondje gotovo svi govore engleski, Anglesey je i dalje jedno od uporišta velškog jezika i vjerovatnije je da ćete ga čuti više nego engleski diljem otoka. Njime govori oko 430.000 ljudi, velški je daleko najplodniji od nekoliko preostalih keltskih jezika i ima službeni status u Walesu. Ako ste spremni za izazov, Anglesey je savršeno mjesto da pokušate naučiti nešto od ovog jedinstvenog jezika.