Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovako se u Jugoslaviji proslavljala Nova godina: Malo ko danas tako slavi, razlika je ogromna

Raskošne frizure, elegantne večernje toalete, višesatno spremanje i praznična euforija, sastavni su dio novogodišnje noći u 21. vijeku. Međutim, ispraćaj stare godine na ovakav način praznuje se tek u posljednjih 70 godina. Do tada, ovaj dan bio je kao i svaki drugi – običan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomen ovog praznika u narodu se ustaljuje u socijalističkoj Jugoslaviji, a mnogi analitičari razlog za to nalaze u politici. Praznik koji će biti zajednički za sve narode bivše Jugoslavije, kao da se sam nametnuo. Djeca i televizija su najviše doprinijeli širenju cijele priče jer se emitovanje tada crno bijelih slika koje su prikazivale euforiju veoma dopala širokoj javnosti.

U vrijeme SFRJ slavlja su uglavnom bila priređivana u domovima kulture, vojske, fabrikama, a ples je bio neizostavni dio večeri. Svečane večere, atraktivne toalete i odijela koja se pripremaju mjesecima unazad su oduvijek bili dio novogodišnje euforije, ali su se mjesta, muzika, ali i sam način zabavljanja itekako promijenili.

Nekada se 31.decembar proslavljao uz osjećaj zajedništva i pripadnosti, a puštali su se šlageri, bluz i rok muzika. Ipak, ples je bio jedan od omiljenih i neizostavnih dijelova večeri. Također, još jedna stavka koja je bila na vrhu spiska je bila i bogata trpeza. Raznovrsna hrana, piće, ali i običaj da svaka domaćica napravi po neko jelo i ponese ga na proslavu su bili “must have”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada nije bilo odvajanja, hijerarhije, nadređenih i podređenih, već samo jednakih koji su željeli da uživaju u novogodišnjoj noći.

Tokom šesdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina doček je podrazumijevao elegantnu garderobu, večernje haljine i odijela, starogradske pjesme…

Dočeci su uglavnom bili organizovani u velikim salama i halama gdje je gomila ljudi zajedno proslavljala dolazak Nove godine uz bend koji je muziku svirao uživo.

Što se tiče 90-ih godina, Nova godina je podrazumijevala nastupe poznatih muzičkih zvijezda koje su nastupale u svim većim gradovima. Turbo folk, grijana rakija, kuhano vino, vatromet…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, doček za 1994. godinu se može smatrati za jedan od najtužnijih jer su rudari “Kolubare” tada stupili u štrajk pa je skoro cijela zemlja ostala bez struje.

Za razliku od tog perioda u SFRJ danas možemo vidjeti, prije svega otuđenost. Starije generacije ostaju kod kuće i ne žele više da idu u hotele i restorane na proslavu jer kako kažu “više ništa nije isto”. I u pravu su. Izgubio se osjećaj zajedništva, a samim tim i želja.

Novi trend dočeka najluđe noći je postao okupljanje po trgovima kako bi se slušala turbo folk muzika uz obavezno “selfiranje” i kačenje “lajva” na Instagram jer, ne daj Bože, da neko ne zna da ste “na Lukasu”.

Mnoštvo visokih cijena, alkoholisanja “preko granice”, ali i upotreba narkotika je u današnje vrijeme i više nego svakodnevnica za mlade, a doček im samo daje “svečanu notu” u svemu tome.