Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovaj grad je proglašen najsigurnijim mjestom za život: Niko ne zaključava auto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se ovdje nekada nalazile tamnice u kojima su držane žene pod sumnjom da su vještice, danas je Kirkwall sigurno mjesto za život i posjetu te ima vrlo nisku stopu kriminaliteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici Booking.com proglasili su Kirkwall u Škotskoj najgostoljubivijim mjestom u Velikoj Britaniji u 2023. godini. Tu prestižnu titulu je dobio zahvaljujući nevjerovatnoj gostoljubivosti svojih mještana.

U najvećem gradu u arhipelagu Orkney u Škotskoj, koje broji oko sedamdesetak ostrva, trajno je naseljeno oko 9.000 stanovnika.

Stanovnici Kirkwalla navikli su na turiste. U ljetnim mjesecima obično se ovdje zaustave brojni kruzeri kako bi putnici mogli istražiti njegovu bogatu historiju. Kirkwall je, naime, bio dio norveškog kraljevstva te su ga osnovali Vikinzi prije hiljadu godina. Pod škotsku vlast došao je u 15. vijeku, pa je to mjesto originalni spoj skandinavske i škotske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu svakako treba razgledati katedralu sv. Magnusa iz 12. vijeka, koja se smatra najsjevernijom katedralom u Velikoj Britaniji. Idealno je mjesto i za upijanje zanimljivosti o Vikinzima kroz istraživanje lokalnih arheoloških lokaliteta, ali i za uživanje u prirodnim ljepotama i prekrasnim plažama.

Iako su se ovdje nekada nalazile tamnice u kojima su držane žene pod sumnjom da su vještice, danas je Kirkwall sigurno mjesto za život i posjetu te ima vrlo nisku stopu kriminaliteta.

Novinarima Daily Maila posvjedočio je o tome i lokalni vozač taksija. Ispričao im je kako je ostavio novčanik, telefon i ključeve automobila na suvozačkom mjestu svog nezaključanog vozila čak četiri dana – i niko ga nije opljačkao.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Kirkwalla ne razmišljaju kako će nekome naštetiti, već kako će im pomoći. Isti muškarac slučajno je ispustio novčanik s 850 funti gotovine u luci na otoku. Kada je shvatio da nema novčanik u džepu, pomirio se s činjenicom da je novac izgubljen.

 

No svejedno se vratio u luku u nadi da je neko našao novčanik i ostavio netaknute njegove lične dokumente. Na info-pultu dočekao ga je šok – ne samo da je novčanik pronađen već je u njemu bio i sav novac.

 

- Marketing -