Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovaj čovjek će zarađivati ​​milijardu dolara godišnje ne radeći ništa

Za većinu ljudi, pasivni prihod je dodatna manja zarada koja dobro dođe za krpanje kućnog budžeta. Za Stevea Ballmera to znači da će zaraditi milijardu dolara godišnje, a da neće raditi ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ballmer će toliko prikupiti od dividende od Microsofta u 2024. godini. Tehnološki div je povećao tromjesečnu isplatu dividende na 75 centi po dionici, ili tri dolara po dionici godišnje.

Budući da Ballmer kao bivši glavni izvršni direktor Microsofta posjeduje 333,2 miliona dionica firme od 2014. što je ekvivalent udjela od četiri posto, dobit će ‘sitniš’ od milijardu dolara u fiskalnoj 2024. I to samo zato što posjeduje dionice — neovisno o kretanju cijena na burzi.

Naravno moguće je da Microsoftov upravni odbor odluči smanjiti dividendu, ali to se ne čini vjerovatnim. Od kada je firma 2003. počela isplaćivati ​​dividendu dioničarima, iznos se samo povećava.

Ballmer nije jedini koji mlati pare samo od posjedovanja dionica tvrki koje isplaćuju dividendu, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berkshire Hathaway Warrena Buffeta trebao bi prikupiti čak šest milijardi dolara dividendi za ovu godinu, prema analizi Wall Street Journala. To je zato što većina kompanija u koje Berkshire Hathaway ulaže u isplaćuju dividende. Na tom popisu su Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz i American Express.

Na Forbesovoj listi milijardera Warren Buffet trenutno drži petu poziciju s procjenjenim bogatstvom od 106 milijardi dolara dok je Steve Ballmer deseti s 80,7 milijardi dolara.

Bloomberg Billionaires Index svrstava Ballmera na petu poziciju s 115 milijardi dolara bogatstva.

Ballmer se pridružio Microsoftu 1980. kao asistent Billu Gatesu, no zapravo je radio kao glavni menadžer. Prvobitno je dogovorio osnovnu plaću od 50.000 dolara plus 10 posto udjela u rastu dobiti koji je generirao, ali kada je njegov udio u profitima postao prevelik, pristao je zamijeniti uvjete za značajan udio u vlasništvu firme.

Pouzdani Gatesov savjetnik postupno je napredovao i postao izvršni direktor Microsofta 2000. godine. Funkciju je napustio 2014.