Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ova scena iz ‘Top liste nadrealista’ je opet aktuelna: Predvidjela je najveći problem današnjice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad pogledate ovaj klip shvatite da se ovdje ništa nije promijenilo već nekoliko decenija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi znamo za onu staru priču o tome kako je kultna serija sarajevske televizije „Top lista nadrealista“ predvidjela sve ono što se desilo na našim prostorima nakon raspada Jugoslavije. Jedan klip iz nje je ovih dana postao viralan, jer opet se potvrđuje ova tvrdnja.

„Top lista nadrealista“, serija iza koje su stajali Nele Karajlić, Branko Đurić Đura, Zenit Đozić i mnogi drugi „kreativni ludaci“ su izvrgavali ruglu mnoge pojave tadašnjeg vremena, sa nadom da će razum ipak prevladati. Na kraju su se ipak, kako to obično biva, posvađali svi sa svima, i gotovo je nemoguće da ih danas zamislimo kako sjede u istoj prostoriji, a kamoli da rade zajedno, piše City Magazine.

Ipak, iza sebe su ostavili gomilu skečeva, koji danas izgledaju kao da ih je snimio neko sasvim drugi, ali i deluju jako sveže i dalje krajnje originalno, aktuelno, i kako im ime kaže, nadrealno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je u prvom planu priča o ekologiji i zagađenosti zraka, kao i danas, i kad pogledate ovaj klip, shvatite da se ovdje ništa nije promijenilo već nekoliko decenija.

U klipu vidimo njihova tri klasična lika koja malo ne vjeruju, a malo da u zagađenje tadašnjeg Sarajeva, da bi kroz raspavu ipak došli do toga da su malog morali tri puta da kupaju jer je sav crn bio od zraka napolju. Jedna komična situacija koja je danas sve tragičnija i tragičnija jer je situacija kao u nadrealnom skeču.

Ljudi šeruju ovaj video uz osmijehe, emodžije koji se valjaju i plaču od smijeha, ali realno, kad pogledamo napolje i shvatimo da postoji mogućnost da vidimo a i osjetimo užasan miris zraka, onda nam više ništa nije smiješno.

- Marketing -