Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Otišla da posvijetli kosu, dobila jezive opekotine po glavi: Ispovijest djevojke iz „salona iz pakla“

Ova posjeta frizerskom salonu završila se tragično za Eli Svain. Žena koja je željela da posvijetli kosu doživela je zastrašujuće opekotine koje su uzrokovale odumiranje tkiva na koži glave. Sada upozorava druge ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Osjećala sam da mi glava gori.

U maju 2021. godine, dvadesetčetvorogodišnja djevojka posetila je salon za friziranje „Signatures Hair Studio“ u Crawley-u u Velikoj Britaniji kako bi posvijetlila kosu.

@elliejoswain

Please continue to share my burns story 💔💔 #burnsawareness #hairsalon #burn #hairloss

♬ Pray – Jessie Murph

Posjetila je isti salon godinu dana ranije, kada se odlučila za tehniku „balejaž“. Nakon uspješne prve posjete, vratila se u maju prošle godine da posvijetli kosu, piše Stil.

Žena tvrdi da je samo nekoliko minuta nakon nanošenja sredstva za posvjetljivanje počela osjećati užasno peckanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Osjećala sam kao da mi cijela glava gori. Kada je frizerka skinula plastičnu kapu s mog glave, osjećala sam se kao nakon otvaranja vrata rerne – para je izlazila iz moje glave – sjeća se Eli.

Žena je zahtijevala trenutno uklanjanje sredstva za posvjetljivanje sa kože i kose.

– Kada je frizerka isprala posvjetljivač, moja kosa bila je jarkožuta i oštećena. Zatim je nanijela drugu boju kako bi uklonila žutu nijansu. Nakon otprilike pet minuta, rekla sam joj da je mora isprati što je brže moguće. Osjećala sam da mi glava doslovno gori, a kosa je bila spržena i uništena.

Eli je ispričala da je frizerka stavila regenerator na njenu kosu, nakon čega ju je poslala kući s ledenim oblogom i rekla joj da se vrati sutradan kako bi pokušala „popraviti“ njenu kosu.

Sljedećeg jutra, ona je dugu i zdravu kosu morala da ošiša do ramena jer je bila sva oštećena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Moja glava je krvarila, a kosa je počela da opada.

Nakon tri dana od nesrećnog tretmana u salonu, počele su se pojavljivati plikovi na koži glave žene iz kojih je curio gnoj. „Otišla sam kod ljekara i propisani su mi antibiotici jer sam imala infekciju. Pomislila sam da će antibiotici djelovati i da će sve biti u redu.“

Nakon nedjelju dana, stanje je bilo još gore. Koža glave počela je dobijati tamnije nijanse i spadala je sa glave.

Koža je bila mrtva. Bio je potreban presađivanje. Tek u bolnici su ljekari otkrili koliko je ozbiljne povrede pretrpela Eli zbog posvetljivanja kose. Kada su obrijali deo kose, ispostavilo se da su opekotine zahvatile skoro cijelu zadnju stranu glave.

Eli je premještena na specijalno odjeljenje za liječenje opekotina u bolnici Chelsea and Westminster, gde je 17. juna prošla kroz operaciju presađivanja kože. Koža je uzeta sa njenog bedra kako bi zamijenila oštećeno tkivo na koži glave, što znači da više neće moći da pušta kosu.

– Moja kosa nikada neće ponovno rasti na tom mestu, jer tamo više nema folikula dlake. Ne očekuješ da ćeš otići kod frizera i izaći odande s ožiljcima i traumom za ceo život. Moje samopouzdanje palo je na nulu.

– Još uvijek sam imala malo kose na vrhu glave i sa strane, ali sve dlake ispod su nestale. Ljekari su morali uzeti kožu sa mog bedra, pa sam znala da će mi ostati još jedan ožiljak, koji će biti još vidljiviji. Moje samopouzdanje je doslovno palo na nulu – nisam izlazila iz kuće, osim ako nije bilo potrebno ići do bolnice.

Nespretno posvetljivanje kose može dovesti do toga da postane isušena, lomljiva, zamršena i vrlo osjetljiva na visoke temperature i vodu.

U ekstremnim slučajevima može doći do situacije poput one koja se dogodila Eli. Hemijski agensi mogu izazvati opekotine kože glave.

Takođe, može doći do alergijskih reakcija, stoga frizer treba prvo treba da nanese smeau na maleni dio kože glave iza uha kako bi provjerio da li izaziva neželjene reakcije.