Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

“Osigurati sistemski pristup i kvalitetniju podršku premijerligaškim klubovima “

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija održali su radni sastanak s predstavnicima svih sedam sportskih klubova premijerligaša iz ovog kantona, s kojima su razgovarali o položaju i budućoj podršci ovim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U premijerligaškim takmičenjima iz ovog kantona nastupaju OK “Kakanj” Kakanj, KK “Jumper” Zenica, KŽK “Čelik” Zenica, RK “Krivaja” Zavidovići, ŽRK “Krivaja” Zavidovići, KK “Orlovik-Nansi” Žepče i RK “Maglaj” Maglaj.

Premijer Pivić je rekao da je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da pruže snažniju podršku i osiguraju sistemski pristup sportu te da je broj premijerligaša na 12 gradova i općina najbolji indikator da je potrebno mijenjati politiku prema sportu.

  • Budžet za sport smo povećali sa prošlogodišnjih 1,6 na 2 miliona KM i raspisali javne pozive za dodjelu sredstava, ali želimo da napravimo značajniji iskorak u smislu finansijske podrške i uopće odnosa prema sportu, a posebno premijerligašima čiji su uspjesi do sada uglavnom bili rezultat entuzijazma i posvećenosti uprava i sportskih radnika – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da postoji inicijativa da se u Vladi formira posebno ministarstvo za sport, što bi donijelo kvalitetniji pristup ovoj oblasti, a intencija je da se snažnije finansijski podrže premijerligaški klubovi, kao i drugi istaknuti sportski kolektivi kao što je NK “Čelik” Zenica.

Resorni ministar Mirza Mušija zahvalio se premijerligašima što predstavljaju ovaj kanton na sportskim borilištima, najavivši da će ministarstvo uključiti struku kako bi se definisali prioriteti u sportu i kreirao zakonski okvir koji će omogućiti značajniji iskorak i njegov brži razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je dogovoreno da se formira mješovita radna grupa koja treba usaglasiti kategorizaciju i model raspodjele finansijskih sredstava premijerligašima i drugim sportskim klubovima značajnim za kanton i jedinice lokalne samouprave.

- Marketing -