Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Objavljen snimak dok osiguranje izbacuje izraelsku diplomatkinju sa samita AU

Visokorangirana izraelska diplomatkinja izbačena je danas sa samita Afričke unije (AU) nakon što je eskalirao spor oko izraelske akreditacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike objavljene na internetu pokazuju sukob osiguranja AU-a s diplomatkinjom na svečanosti otvaranja samita, prije nego je napustila dvoranu.

“Izrael s negodovanjem gleda na incident u kojem je zamjenica direktora za Afriku, veleposlanica Sharon Bar-Li, izbačena sa samita AU-a usprkos činjenici da je bila akreditirana kao promatrač i imala iskaznicu za ulazak”, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ebba Kalondo, glasnogovornica predsjedavajućeg povjerenstva AU-a, je rekla da je Bar-Li bio onemogućen pristup jer nije propisno akreditirana veleposlanica u Etiopiji, tj. dužnosnica koju se na tom samitu očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je za incident okrivio Južnoafričku Republiku (JAR) i Alžir, dvije ključne zemlje u bloku 55 država, tvrdeći da drže AU kao taoca te da ih pokreće “mržnja”.

Pozivamo zemlje Afrike da se suprotstave takvim potezima koji štete samoj Afričkoj uniji i cijelom kontinentu”, dodaje u priopćenju izraelsko ministarstvo.

JAR odbacuje opužbe i tvrdi da se zemlje nisu složile oko izraelske molbe za status promatrača na samitu te da nije stvar u njima ili Alžiru već se radi o pitanju načela.

JAR je gorljivi pristaša Palestinaca, a alžirsko izaslanstvo nije bilo dostupno za komentar.