Novo u kakanjskom autoservisu GOLF: Za sigurnu i udobnu vožnju uradite 3D optiku trapa

Za sigurnu i udobnu vožnju potrebna je dobra geometrija točkova-špure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podešavanjem trapa na tvorničke mjere postiže se stabilnost, bolje držanje i racionalna potrošnja guma i goriva.

Korištenjem najmodernije i najkvalitetnije špure autoservis GOLF će podesiti geometriju točkova Vašeg četverotočkaša i time Vam osigurati sigurnu i udobnu vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optika trapa je obavezna nakon svake zamjene dijelova trapa (ovjesa) ili guma (pneumatika) na vozilu.

Šta je 3D Optika trapa i zašto je važna?

Auto optika, centriranje trapa ili ovjesa, 3D auto geometrija, optika točka, geometrija točkova… Mnoge su kombinacije naziva, a sve označavaju isto: položaj točka. Radi se o nekoliko zahtjeva koje točkovi moraju zadovoljavati da bi vožnja cestom bila ispravna i sigurna. Nažalost, puno ljudi zanemaruje ovaj problem na vozilu i centriraju trap tek onda kad je kasno, odnosno kad primijete nepravilno trošenje guma.

Problemi s optikom trapa nastaju s vremenom i to ne može izbjeći niti jedan automobil. Geometrija točka može se poremetiti vožnjom po lošim cestama, parkiranjem po uzdignutim pješačkim stazama, prilikom udarca u ivičnjak ili naleta na rupu u cesti. U saobraćajnim nesrećama također dolazi do pomjeranja trapa.

ISTROŠENOST I DEFORMACIJA ELEMENATA OVJESA OPASNA JE ZA VAŠU SIGURNOST NA CESTI

Deformacija elemenata ovjesa uzrokuje zanošenje automobila u jednu stranu, proklizavanje automobila u zavojima, povećava zaustavni put prilikom kočenja na cesti. Sve to može dovesti do saobraćajne nesreće.

Osim što je narušena i vaša sigurnost i upravljivost automobilom, gume se nepravilno i znatnije troše, smanjuje im se vijek trajanja, smanjuju im se performanse, a trošite i više goriva, što ćete u konačnici sve osjetiti po džepu.

KADA JE POTREBNO RADITI CENTRIRANJE TRAPA?

– ako primijetite neravnomjerno ili nepravilno trošenje pneumatika

– poslije bilo kakve zamjene dijelova oslanjanja na trapu (amortizeri, krajevi spona, kugli i sl.)

– poslije naleta na veću rupu na cesti ili ruba ivičnjaka

– nakon saobraćajne nesreće

– ako upravljač ne stoji ravno

– ako vozilo vuče u jednu stranu

 

ŠTA PRILIKOM CENTRIRANJA, ODNOSNO PODEŠAVANJA OPTIKE TRAPA, RADIMO ZA VAS?

U našem se servisu pomoću preciznih laserskih instrumenata i kamera uzimaju mjere na vozilu kako bi se kasnije usporedile s tvorničkim postavkama automobila.

Provjeru vrši savremena 3D kamera koja snima i bilježi raspon, nagib i zatur točka. Ta se tri elementa istovremeno podešavaju i jednako su bitna za sigurnost, a utječu i na potrošnju goriva.

Zatim slijedi postavljanje meta na točkove, nakon čega se putem posebnih kamera bilježe podaci o položaju ovjesa. Preuzeti se podaci unose u računarni program, koji ih uspoređuje s tvorničkim zadanim parametrima za svako vozilo posebno. Slijedi skeniranje točka, mjerenje uglova točka, položaj upravljača te podešavanje trapa.

 

AUTOSERVIS GOLF KAKANJ ODNEDAVNO JE POSTAO PONOSNI VLASNIK UREĐAJA ZA NAJSAVREMENIJU GEOMETRIJU TOČKA NA TRŽIŠTU!

Stručnjaci preporučuju barem jednom godišnje napraviti provjeru stanja podvozja i po potrebi izvršiti kvalitetna podešavanja, a preporuka je da se geometrija točka ili auto-optika napravi pri svakom zahvatu na upravljačkom mehanizmu ili elementima ovjesa, posebice na vozilima koja su doživjela neko značajnije oštećenje.

Cilj nam je da svakom gumom, koju kupite odvozite onoliki broj kilometara koliko proizvođač garantira te da, naravno, budete sigurni na cesti i u saobraćaju!

NAJNOVIJE