Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Novalić pita Vladu FBiH: Zašto ste ovu budžetsku stavku povećali sa 2 na 35 miliona KM, gdje će otići taj novac!?

Opozicija je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je budžet predložen po hitnom postupku, tvrdeći da nije bilo dovoljno vremena za analizu budžetskog akta budući da je dostavljen samo 24 sata prije sjednice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine završena je rasprava o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2024. godinu.

Opozicija je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je budžet predložen po hitnom postupku, tvrdeći da nije bilo dovoljno vremena za analizu budžetskog akta budući da je dostavljen samo 24 sata prije sjednice.

Predstavnici parlamentarne većine branili predloženi budžet, naglašavajući da je kvalitetan i da Vlada Federacije BiH prvi put uključuje nove stavke koje nisu bile prisutne u prethodnim godinama, poput iznosa namijenjenog podršci pronatalitetnoj politici u Federaciji.

Federalni ministar finansija Toni Kraljević iznio je ključne elemente budžeta, naglašavajući da je predloženi iznos od 7.474.800.209 KM najveći dosad u Federaciji i povećan za pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslanik SDA i bivši premijer Fadil Novalić imao je niz zamjerki na ovogodišnji budžet, a posebno je izdvojio stavku “kapitalni izdaci neprofitnim organizacijama” koja je enormno povećana.

  • Kapitalni izdaci neprofitnim organizacijama je sa 2,3 miliona KM povećano na 35,5 miliona KM. Povećano je zato što neprofitne organizacije nisu obavezne da provode javne nabavke, a onda se preko toga mogu raditi neke ‘elastične operacije’ – kazao je Novalić.