Nova ograničenja: Evropska unija odobrila gornju granicu cijena naftnih derivata iz Rusije

Vijeće Evropske unije u subotu je odlučilo da odredi dvije gornje cijene za naftne derivate koji potiču iz Rusije ili se iz nje izvoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ograničenje cijene za rafinirane proizvode kojima se trguje uz popust u odnosu na sirovu naftu je postavljeno na 45 dolara za jedno bure, a drugo ograničenje cijene za rafinirane proizvode je postavljeno na 100 dolara za jedno bure, piše “Evropska pravda”.

Nivo limita cijena je postavljen u bliskoj saradnji sa Koalicijom za ograničenje cijena i stupa na snagu 5. februara 2023. Za brodove koji prevoze ruske naftne derivate koji su kupljeni i ukrcani na brod prije 5. februara 2023. i iskrcani prije 1. aprila 2023. predviđen je prijelazni rok od 55 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Vijeće EU će se vratiti na reviziju mehanizma ograničenja cijena sirove nafte od sredine marta, a ova revizija će se redovno obavljati svaka dva mjeseca.

“U suočenju s agresivnim ratom Rusije, EU snažno podržava Ukrajinu i njen narod i ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i neotuđivom pravu Ukrajine na samoodbranu od ruske agresije“, navodi se u saopštenju Vijeća Evrope.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE