― Marketing ―

Njemačka ukinula zakon o abortusu

- Marketing -

Njemačka je danas ukinula zakon koji datira još iz doba nacista, a kojim je ljekarima zabranjeno pružanje informacija o abortusima.

Donji dom parlamenta izglasao je poništenje zakona, što znači da ljekari sada mogu da daju dodatne informacije o abortusima bez straha od progona.

Prema tom zakonu, ljekarima u Njemačkoj bilo je dozvoljeno da ponude abortus, ali nisu smjeli da daju dodatne informacije o samoj proceduri.

- Marketing -

 

Tehnički, abortus je zabranjen u Njemačkoj, međutim u određenim okolnostima je dozvoljen i mora se izvesti tokom 12 sedmica od začeća.

“Skoro 100 godina ljekarima je bilo zabranjeno uz zaprijećenu kaznu da daju informacije o metodi i mogućim rizicima za žene koje razmatraju prekid trudnoće”, rekao je ministar pravosuđa Marko Bušman i istakao da se sada završava nepovjerenje u žene i ljekare.

Sve presude pred krivičnim sudovima izrečene na osnovu tog zakona od oktobra 1990. godine biće ukinute, a postupci koji su u toku obustavljeni.

Nova vlada je svoje planove za eliminaciju zakona iznijela u koalicionom sporazumu potpisanom u novembru.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...