Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Njemačka u pogon vraća već ugašene elektrane na ugalj

U Njemačkoj se u sklopu mjera štednje plina u pogon ponovno pušta prva već ugašena termoelektrana na ugalj, javlja u ponedjeljak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom jula donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stupnja neovisnosti od plina iz Rusije.

Elektrana Mehrum je prekinula s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti u svakom trenutku.

Cilj vraćanja elektrana na ugalj je smanjenje potrošnje plina. Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štedjeti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi ne smijemo dopustiti da se plinska kriza pretvori u krizu opskrbe električnom energijom, rekao je Lindner tokom vikenda. Lindner kao i demokršćanska oporba, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina gdje god je to moguće.

Posljednja vlada je 2018. u sklopu dugoročne borbe protiv klimatskih promjena donijela odluku o potpunom odustajanju od ugalja kao izvora energije do najkasnije 2038.

I kompanije koje upravljaju ostalim elektranama na ugalj su najavile puštanje u pogon svojih postrojenja.

Prema procjenama analitičara, energetskim kompanijama se isplati ponovno uključenje elektrana zbog visoke cijene električne energije i dovoljne količine ugalja na globalnom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu istog političkog programa donesena je i odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Posljednje tri nuklearne elektrane koje su još u pogonu bi s radom trebale prestati do kraja godine, ali se trenutno vode intenzivne rasprave da se njihov rad produlji do sljedeće godine.

Oporba traži da se, dok ne popusti pritisak s opskrbom plina, u pogon vrate i tri nuklearne elektrane koje su ugašene prošle godine.