Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Njemačka očajna za radnicima: Ovo bi mogla biti prilika za IT stručnjake iz inostranstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci, i to u IT sektoru, njezi, zanatstvu, tehnologiji, logistici, ali i brojnim drugim branšama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakon o daljem razvoju kvalificirane imigracije”, koji je ljetos usvojen, ima za cilj smanjiti prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, odnosno zemalja van Evropske unije.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije pripremile na vrijeme.

Ta pravila se mogu pronaći na web stranici savezne vlade za kvalifikovane radnike iz inostranstva, na njemačkom, engleskom, španskom i francuskom jeziku.

Prve promjene su stupile na snagu 18. novembra 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plava karta EU

Sa Plavom kartom EU odmah se može imigrirati u Njemačku, i to bez provjere da li su Nijemci ili građani EU na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 eura (78 hiljada KM) za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44.000 eura (86 hiljada KM) za sve ostale profesije (podatak iz 2023. godine).

Proširuje se lista deficitarnih zanimanja i uključuje između ostalog vaspitače i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije u oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor važi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiiti Plavu kartu EU, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Pravo na boravak, manje ograničenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalifikovani radnici i osobe sa akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uslove, od sada imaju pravo na dobijanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije mogle samostalno o tome da odlučuju.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u oblasti zanimanja koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primjer, može da radi i u logistici. Izuzetak su regulisane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju.

Profesionalni vozači će lakše dobijati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obaveza poznavanja jezika i provjera prioriteta.

Dodatne promjene trebalo bi da stupe na snagu u martu 2024. godine.

Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake sa radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Njemačku mogu da emigriraju oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porijekla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo ubrzati čitavu proceduru. Izuzetak su regulisane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Partnerstvo za priznavanje stranih stručnih kvalifikacija

Svako kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj, da bi mu bila priznata diploma, ubuduće će moći ostati u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati sedmično.

Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalifikovani radnici mogu direktno doći u Njemačku i počnu raditi dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uslov je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja (sestara i tehničara), ubuduće će pristup njemačkom tržištu rada biti omogućen i pomoćnom medicinskom osoblju – sa manje od tri godine stručnog školovanja u oblasti medicinske nege.

Ako supružnici i maloljetna djeca žele da se presele u Njemačku, određeni kvalifikovani radnici više ne moraju da daju dokaz o “dovoljnom” prostoru život, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju tek od marta 2024. godine, oni također mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge.

Planirano je da preostale promjene stupe na snagu u junu 2024.

Traženje posla sa “Karton šansi”

U junu će biti uvedena takozvana “karta šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći doći u Njemačku na godinu dana – pod uslovom da im je egzistencija obezbijeđena.

Svako ko može da dokaže da je stručna kvalifikacija ekvivalentna sa njemačkom – smatra se kvalifikovanim radnikom i dobija karticu bez ikakvih dodatnih uslova. Za sve ostale je potrebna univerzitetska diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, veze sa Njemačkom i potencijalnog partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima sa takvom “kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati sedmično, a dozvoljen je i probni rad. “Karta šansi” se može produžiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalifikovano zaposlenje.

Zapadni balkan

Još jedna regulativa odnosi se na ljude iz zemalja Balkana. Takozvano pravilo za Zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije i Srbije – sada važi na neodređeno vrijeme. Godišnji kontingent će od juna 2024. biti povećan na 50.000 radnika.

- Marketing -