Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nizozemski sud naredio vladi: Obustavite izvoz dijelova za avione F-35 Izraelu

Nizozemski prizivni sud danas je naredio nizozemskoj vladi da blokira sav izvoz dijelova za borbene zrakoplove F-35 Izraelu u roku od sedam dana, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nepobitno je da postoji jasan rizik da se izvezeni dijelovi F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava – istaknuo je sud.

Tužbu protiv nizozemske vlade pokrenulo je nekoliko grupa za zaštitu ljudskih prava, uključujući nizozemsku podružnicu Oxfama prošlog prosinca.

Niži sud ranije nije naredio nizozemskoj vladi da zaustavi izvoz, iako je rekao da je vjerovatno da su zrakoplovi F-35 pridonijeli kršenju zakona ratovanja.

Sud: Avioni su vjerovatno korišteni u napadima na Gazu

Također je rekao da država ima veliki stupanj slobode prilikom vaganja o političkim pitanjima pri odlučivanju o izvozu oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu je argumentaciju odbacio prizivni sud koji kaže da politički i ekonomski interesi ne poništavaju jasan rizik kršenja pravila ratovanja.

Prizivni sud je također rekao da je vjerojatno da su F-35 korišteni u napadima na Gazu, što je dovelo do neprihvatljivih civilnih žrtava. Odbacio je i argument nizozemske države da ne mora raditi novu provjeru dozvole za izvoz.