Nikšić: Prosječna penzija 35% prosječne plate; Novalić: Nevjerovatna laž

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u intervjuu za hrvatski magazin Nacional komentarisao je penzije u FBiH, što je izazvalo reakciju bivšeg premijera Fadila Novalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Reforma penzionog sistema, status penzija i povećanje penzija također su prioriteti nove Vlade. U ovom trenutku prosječna penzija je nekih 35 posto prosječne plate. Prije deset godina bila je 43 posto. U oba ta omjera je to loše i zahtjeva našu hitnu intervenciju. Potrošačka korpa je 3.000 KM, dvije prosječne plate nisu dovoljne za to, a kamoli dvije mirovine. Naši ljudi moraju moći živjeti od svojih primanja, a ne da preživljavaju, ako i to mogu s tolikim prosječnim prihodima”, kazao je Nikšić za hrvatski magazin.

Njegova izjava izazvala je reakciju Novalića, koji je na Facebooku napisao da osjeća obavezu da demantuje “Nikšićeve laži”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nevjerovatna laž. U ovom trenutku prosječna penzija je 53% prosječne plate. Ali svakako mi je drago što se Nermin konačno odlučio baviti brojevima, samo mi je žao što ih i dalje ne razumije”, ističe Novalić Dodaje da Nikšić izražava svoju brigu o penzionerima, a njegov mandat je obilježen kašnjenjem penzija, krahom penzionog fonda i čuvenom rečenicom “Uslova za povećanje penzija u Federaciji BiH u ovom trenutku nema”.

“I da, svaka njihova laž biće suočena sa rigoroznom kampanjom neutralizacije”, kategoričan je Novalić.

NAJNOVIJE