― Marketing ―

BiH na udaru obilnijih padavina narednih nekoliko dana

- Marketing -

U narednih 4-5 dana, do 18.05., dobar dio naše zemlje će se naći na udaru obilnijih padavina.

Obilne padavine bi lokalno donijele bujične poplave i značajan porast pojedinih rijeka, piše bhmeteo. Područja koja će dobiti najviše padavina u narednim danima su Hercegovina, zapadni, sjeverozapadni i sjeverni dijelovi Bosne.

Većinom se očekuje između 50 i 100 l/m2, a lokalno uz jače grmljavinske pljuskove i do oko 150 l/m2 koliko je moguće u Krajini i u Hercegovini. Na obroncima najviših planina Hercegovine kao što su Čvrsnica, Čabulja, Prenj je moguće da padne preko 200 l/m2.

- Marketing -

Usljed većih količina padavina za relativno kratko vrijeme postojat će opasnost za lokalno izbijanje bujičnih poplava u ovim područjima. Očekuje se i značajan porast vodostaja rijeka u slivu Une, Sane, Save, Vrbasa, Neretve koje bi se u pojedinim mjestima mogle izliti sredinom sljedeće sedmice.

Centralna i sjeveroistočna Bosna bi prošla uz manje padavina pa ne bi bilo problema sa poplavama u narednim danima, izuzev manje mogučnosti za lokalno izbijanje bujičnih poplava u područjima koja su bliža zapadu Bosne.

Očekivana količina padavina u ovim mjestima je 20 do 50 mm. Najmanje padavina se očekuje na istoku Bosne, posebno u dijelu oko Goražda i Višegrada.

- Marketing -

MMF: Inflacija u BiH i dalje povišena

Rast u BiH je usporen dok je inflacija, iako u opadanju, i dalje povišena, saopšteno je iz Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu. U Izvještaju...