Nikšić: Imamo intenzivne razgovore sa Schmidtom i tražimo rješenje

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u intervjuu za BHRT još jednom je pozvao visokog predstavnika da omogući formiranje Vlade Federacije te naveo da imaju intenzivne razgovore s njim i tragaju za rješenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je rekao kako misli da Trojka i HDZ imaju stabilnu većinu, a što su demonstrirali prilikom usvajanja budžeta Federacije BiH za 2023. godinu.

“Naravno da to treba materijalizirati kroz potpise podrške što se ovih dana ostvaruju. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći s tačnim brojem potpisa čime ćemo ogoliti ovu situaciju. Dogovor je da to urade šefovi klubova, da se to sabere”, rekao je Nikšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će se NES i SBiH morati opredijeliti da li su “dio ove priče ili nisu”, ali da za sad tvrde da jesu. Nikšić je kazao da postoji opcija da potvrde izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a jedan od (pot)predsjednika bi bio Refik Lendo.

“U toj varijanti imamo dva moguća scenarija. Da gospodin Lendo kad mi prezentiramo da imamo potpise, i u tu svrhu je prikupljanje potpisa. Ne da bi se pokrenula procedura, nego prezentiramo jer imamo jasna najave od čelnika SDA da oni nemaju namjeru dati potpis i da će blokirati konstituisanje izvršne vlasti”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je drugi mogući scenariji da uopšte ne izaberu rukovodstvo FBiH i da s potpisima žele pokazati da imaju većinu koja ne želi konstituisati rukovodstvo FBiH.

“Što opet znači da nemamo Vlade nego da imamo neku vrstu blokade. Onda je potpuno logično očekivati intervenciju onih koje ovdje imamo kao nekakav osigurač za funkcionisanje sistema, rekao je Nikšić.

Istakao je da je Schmidt u izbornoj noći donio odluku koja je dodatno zakomplikovala situaciju.

“Prihvatam da su imali najbolju namjeru , ali očito su zakomplikovali situaciju” rekao je Nikšić.

Tvrdi da predstavnici Trojke imaju intenzivnu komunikaciju sa Schmidtom.

 “Tražimo rješenje, pričamo o rješenju. Naravno kako to i u javnosti i na ovim našim sastancima visoki predstavnik nikad nije rekao šta će uraditi.”, rekao je Nikšić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE