Nemogućnost pronalaska posla jedan od ključnih razloga zbog čega mladi odlaze

Nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini gorući je problem već dugi niz godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa nezaposlenosti dosegla je nivo od 38,3 posto, pokazali su najnoviji podaci The Economista BiH. Istraživanja su pokazala i da je nemogućnost pronalaska posla jedan od ključnih razloga zbog čega mladi odlaze iz naše države.

Prema urađenoj anketi na uzorku od više od 3.000 anketiranih, njih čak 51 posto želi otići iz BiH. Video Player 00:00 02:09 Institut za razvoj mladih Kult ističe da je neophodno kreirati jedinstvenu strategiju na nivou FBiH koja će obuhvatiti temeljna rješenja problema sa kojima se mladi suočavaju. Strategiju trebaju preuzeti i kantoni, ali i lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je imati sluha za razne programe pružanjem novčane pomoći mladima za pokretanje vlastitog biznisa.

“Pokretanje biznisa podržavamo kroz svoje partnere, uglavnom su to lokalne zajednice koje na terenu nude određene programe podrške biznisima mladih. Institut je jedan od partnera u implementaciji takvih programa”, kaže Aziz Đipa, voditelj odjela u Institutu za razvoj mladih Kult.

Mladi u našoj zemlji imaju potencijal i želju za radom. O tome govori i primjer Amile Nuhić, vlasnice veterinarske apoteke.

Vlastiti biznis pokrenula je u saradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult i Općinom Stari Grad Sarajevo. I dalje se bori sa brojnim izazovima.

U budžetu Federacije BiH za ovu godinu 15 miliona maraka planirano je za rješavanje stambenog pitanja mladih. Međutim, mladi žele posao.

Skoro 50% anketiranih izjavilo je da bi ostalo u našoj zemlji ukoliko bi se više novca izdvajalo za pokretanje vlasititog biznisa. Jedan od preduvjeta je i stablina politička situacija.

 “Ono što najviše demotivira mlade jeste politička situacija i svjesni smo da, koliko god se individualno trudili, uvijek je onaj dio političkih struktura koji nas obeshrabruju jači od naših napora”, kaže Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta Revolt Tuzla.

Podaci ukazuju i da je konkretne korake za napuštanje BiH poduzelo 12% mladih. Čak 65% njih živi u domaćinstvima sa roditeljima.

Novca za osamostaljivanje nemaju. A čak 44% ne može doprinijeti kućnom budžetu.

Ova zabrinjavajuća statistika je opomena novoformiranoj reformskoj vlasti da sa riječi i obećanja moraju prijeći na djela. (federalna.ba)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE