Netanyahu britanskom šefu diplomacije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu da će Izrael “samostalno odlučiti” kako će odgovoriti na iranski napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je rekao da će njegova vlada “učiniti sve što je potrebno da se odbrani”. Britanska vlada nadala se da će razgovori pomoći da se spriječi eskalacija, prenosi BBC.

Netanyahu je više puta obećao da će uzvratiti na neviđeni iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama na Izrael ovog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron: Izrael treba biti pametan

Cameron mu je rekao da svaki odgovor treba biti “pametan” i ograničen. Nakon sastanka s Netanyahuom u Jeruzalemu, Cameron je rekao novinarima da je došao kako bi “pokazao solidarnost” nakon “užasnog” napada Irana.

  • Nadamo se da će sve što Izrael učini biti ograničeno, ciljano i što je moguće pametnije – nastavio je. “Nikome nije u interesu eskalacija i to je ono što sam vrlo jasno rekao svim ljudima s kojima sam razgovarao ovdje u Izraelu”, dodao je Cameron.

Izraelski premijer je poručio nakon sastanka da Izrael samostalno donosi odluke.

Netanyahu: Sami ćemo odlučiti kako odgovoriti Iranu

  • Želim jasno reći – sami ćemo donositi odluke, a Država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se odbrani.” Netanyahuova izjava učvrstit će uvjerenje u zapadnim prijestolnicama da je Izrael spreman uzvratiti Iranu.

Cameron će kasnije otputovati na sastanak ministara G7 u Italiju gdje će se zalagati za koordinirane sankcije Iranu.

Ranije je optužio Teheran da “stoji iza toliko zloćudnih aktivnosti” na Bliskom istoku i pozvao druge zemlje da poduzmu mjere za ograničavanje utjecaja Irana.

SAD i Evropska unija razmatraju daljnje sankcije, a Izrael poziva svoje saveznike da Korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC), glavnu vojnu, političku i privrednu silu u Iranu, proglase terorističkom organizacijom.

NAJNOVIJE