Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nedužni čovjek pušten iz zatvora nakon 35 godina zahvaljujući staroj epizodi serije Mythbusters

Nevini čovjek oslobođen je iz zatvora nakon što je odslužio 35 godina nepravomoćne presude, djelomično zahvaljujući reprizi stare epizode Mythbusters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U septembru 1986. dva su brata poginula u požaru u stanu u jugozapadnom Chicagu. Dvoje braće i sestara uspjeli su pobjeći iz vatre i rekli su vlastima da vjeruju da je požar zapalio susjed u znak odmazde za smrt njezina brata, navodno od strane ulične bande poznate kao Latin Kings, objašnjava Innocence Project.

Susjed je ispitan, ali je ukazao na 18-godišnjeg Johna Galvana, njegovog brata i trećeg susjeda. Ostali susjedi također su optužili trojicu, a John, koji je spavao u bakinoj kući u vrijeme požara, uhićen je.

Tokom hapšenja, Galvan je ispitan i rečeno mu je da može ići kući ako umiješa druge u zločin, nešto što je ponuđeno i drugom optuženiku za zločin, Arthuru Almendarezu. Na kraju su sva trojica potpisala izjave u kojima su priznala zločin, priznavši da su bacili Molotovljev koktel kroz prozor stambenog bloka. John i Arthur kasnije su rekli da su te izjave potpisane nakon fizičkog zlostavljanja, dok je trećeoptuženi rekao da ju je potpisao pijan i bez da su mu pročitana prava. Sva trojica su kasnije osuđena za ubojstvo prvog stupnja i teško podmetanje požara, prenosi iflscience.com.

Jedan problem s Galvanovom izjavom, koji bi na kraju pomogao da se njegova osuda poništi, bio je to što se u njoj tvrdilo da je cigaretom zapalio molotovljev koktel. Godinama kasnije, kada je Galvan imao 39 godina, gledao je reprizu epizode Mythbusters iz svoje zatvorske ćelije i vidio kako dokazuju da je to gotovo nemoguće. Serija je testirala holivudske trope, uključujući i onu da bi se cigareta zapalila bacanjem u bazen s benzinom. Zaključili su, nakon nekoliko očajničkih pokušaja da zapale vatru cigaretom (čak i da je motaju unutra), da je to mit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galvan je kontaktirao svoju advokaticu, koja je igrom slučaja također vidjela epizodu, i ona je dodatno istražila ovaj aspekt njegovog slučaja. Ispostavilo se da je 2007. tim istraživača američkog Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) istraživao istu stvar, nakon što je skupina osumnjičenih piromana tvrdila da su požare slučajno izazvale cigarete. Tim je 2000 puta pokušao zapaliti vatru benzinom koristeći cigaretu da bi je zapalio, čak je i prskao benzin na zapaljenu cigaretu. Nijednom nije zapalio.

“Unatoč onome što vidite u akcijskim filmovima, ispuštanje zapaljene cigarete na trag benzina neće je zapaliti, pod pretpostavkom normalne razine kisika i bez neuobičajenih okolnosti”, rekao je ured za The Scotsman u to vrijeme.

“To je zato što benzin ima ograničen kontakt s najtoplijim, užarenim dijelom pepela, a rentgenska termografija je pokazala da je to vrlo lokalizirano.”

Koristeći stručnjake za palež kako bi potvrdili nemogućnost paljenja benzina cigaretama i nekoliko svjedoka koji su posvjedočili da je policajac koji je uzimao izjave upotrijebio nasilnu prisilu negdje drugdje, Galvanov pravni tim uspio je osigurati njegovo oslobađanje. Nekoliko godina kasnije, na njihove vlastite žalbe, sve tri presude su ukinute.

“G. Galvanov slučaj govori o kritičnoj važnosti uspostavljanja takvih mehanizama za ljude da se vrate na sud kada se znanost promijeni ili razvije, ili kada stručnjaci odbace prošla svjedočenja,” rekla je Rebecca Brown, direktorica politike projekta Innocence u priopćenju za javnost. “Bez ovih mehanizama u mnogim slučajevima, nevini ljudi su spriječeni u predstavljanju forenzičkih dokaza svoje nevinosti nakon nepravomoćne osude.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Statut ‘promjene u znanosti‘ ovdje bi omogućio prezentaciju koja odražava te promjene u znanosti o paljenju i vjerojatno bi mogao ubrzati oslobađanje g. Galvana.”