NAPOKON DOBRA VIJEST: Cijena nafte pala ispod 100 dolara!

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila niža za 1,23 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 98,34 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u augustu trgovalo se cijeni od 94,89 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekle dvije sedmice cijene nafte pritisnuo je strah od recesije, koji je zasjenio pad izvoza sirove nafte i derivata iz Rusije zbog zapadnih sankcija i poremećaje u opskrbi iz Libije.

Analitičari predviđaju da će američka centralna banka krajem mjeseca podići kamatne stope za puni postotni bod kako bi obuzdala inflaciju koja je u junu poskočila na 9,1 posto, najviši nivo u nešto više od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više kamatne stope obično koče ekonomske aktivnosti, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom. Trgovci su naznake tog trenda iščitali već iz podatka da se u SAD-u isporučuje samo 18,7 miliona barela derivata dnevno, najmanje od juna 2021.

Zalihe sirove nafte porasle su istovremeno u prošloj sedmici za 3,3 miliona barela zbog novog kruga prodaje nafte iz strateških rezervi. Zalihe benzina poskočile su za 5,3 miliona barela.

“Jasno je da je fokus u naftnoj jednačini sada na potražnji. Jučerašnji izvještaj američke vlade o stanju američkih zaliha pokazao je znatno povećanje“, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Investitori su se u takvom okruženju okrenuli dolaru, kojeg smatraju sigurnim ulaganjem, pa je indeks u srijedu dostigao najvišu razinu u 20 godina, signaliziravši poskupljenje nafte za kupce s drugim valutama.

“Kolateralna žrtva pojačanog straha od inflacije jaki je dolar, koji također pritišće cijene nafte. Zanimljivo je da su fizička tržišta još uvijek snažna, ali dominantna pokretačka snaga trenutno je promjena raspoloženja finansijskih investitora”, tumači Varga.

Investitori strahuju i za potražnju iz Kine, zbog postroženih mjera suzbijanja covida-19 u više gradova, što je također pritisnulo cijene nafte.

Dnevni uvoz sirove nafte u Kinu pao je u junu na najnižu razinu od ljeta 2018. godine budući da su rafinerije očekivale nova ograničenja koja smanjuju potražnju, pokazali su carinski podaci u srijedu.

Trgovci će pratiti i posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji. Biden će sudjelovati na summitu zemalja Perzijskog zaljeva koje planira pozvati da crpe više nafte.

Nije jasno koliko bi još nafte Saudijska Arabija mogla u kratkom roku plasirati na tržište, napominje Reuters.

NAJNOVIJE