Nana Fata Orlović dobila sva odobrenja za put na hadž

“Taman ja jutros poranila, opremila se da idem u Konjević Polje, ovih dana bilo lijepog vremena pa velim da odem da šta poradim, da uzorem, posijem luk, kad moja Hurija kaže: “mati, pao snijeg”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto okahrila sam se, a opet, velim, Božija je preča”, priča nam danas Fata obradovana posjetom fotoreportera Politicki.ba Ahmeta Bajrića Blicka.

Kao i svake godine, nana Fata, početkom zime dođe kod svoje kćerke i zeta u Srebrenik gdje boravi do ranog proljeća, a onda “čim grane” požuri svojoj kući u Konjević Polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Paze oni mene i gledaju da mi ugode što više mogu. A ja, čim se proljepša vrijeme da mi je da idem svojoj kući. Izađem u avliju, u bašču, putem pored kuće uvijek neko prođe, progovoriš koju. Kad sunce ogrije, svaki ćošak zamiriše. A imam svašta i da poradim”, veli Fata saopćavajući radosnu vijest da ove godine, bez ikakvih zapreka može putovati na hadž.

Naime, zbog epidemioloških mjera i ograničenja brojem godina putnika na hadž, nana Fata Orlović prošle godine je bila spriječena u namjeri da obavi petu islamsku dužnost.

“Eto, da vam kažem da sam dobila sva odobrenja da ove godine mogu putovati u Meku i Medinu. Plaho sam se obradovala, čini mi se, poletjela bih. Zato ja hoću što prije svojoj kući u Konjević Polje. Vrijeme do hadža brzo proleti. Hvala Bogu, zdravstveno sam dobro, malo noge bole, malo se šećer podigne, ali ga lijekovi spuste, ne može biti star insan pa da je baš potpuno zdrav. Ali, ja imam nijet i uzdam se u dragog Allaha da će mi ove godine želja biti ispunjena. Moja kćerka Zlatka koja živi u Americi ide samnom na hadž. A doći će mi i druga djeca da me isprate”, s radošću priča Fata, moleći da poselamimo “dobre ljude” koji su je podržali u njenoj namjeri da obavi hadž.

Nada se nana Fata da će snijeg brzo okopniti i da će “prije ramazana” biti u svojoj kući u Konjević Polju, piše Politicki.ba.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE