Naklon do poda: Rekordne doznake bh. dijaspore, dnevno stiže 10 miliona KM

Prošla godina je bila rekordna po iznosu novca koji su naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu poslali svojima u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Centralne banke BiH, za tri tromjesečja 2022. lične doznake iz inostranstva iznosile su skoro 2,62 milijarde KM, što je, u poređenju sa istim periodom svih ranijih godina, ubjedljivo najviše. Posmatrano kvartalno, najviše novca stiglo je u trećem tromesečju lani –  966,45 miliona KM, odnosno svakog dana u prosjeku 10 miliona KM, piše portal Srpskainfo.

Ekonomisti naglašavaju da su novčane doznake najstabilnija stavka u makroekonomskom bilansu BiH, te da čine 10 odsto BDP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oko 40 odsto tih doznaka dolazi iz Njemačke i Austrije, dok oko 60 odsto novčanih transfera od dijaspore završava kao pomoć užoj porodici”, kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić.

Podsjeća da je dijaspora BiH za devet mjeseci 2022. godine po osnovu novčanih doznaka poslala 2,6 milijardi KM.

“To je 346 miliona KM više nego u istom periodu 2021. Za cijelu pretprošlu godinu, dijaspora je porodicama i prijateljima poslala 3 milijarde i 43 mliona KM, dok su godinu ranije, odnosno 2020, poslali 2,5 milijardi KM”, ističe Pašalić.

Podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni tekući transferi za tri kvartala prošle godine iznosili oko 3,6 milijardi KM.

“Od ovog iznosa, na personalne transfere, odnosno novčane doznake iz inostranstva, odnosilo se 2,6 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 982,62 miliona KM, od čega se na penzije iz inostranstva odnosilo 888,94 miliona KM”, kažu za Srpskainfo u ovoj banci.

Unazad deceniju, u BiH je stiglo ukupno 27,3 milijardi KM doznaka iz inostranstva. Zvanična statistika pokazuje da su doznake u konstantnom porastu, te da su podbacile samo u 2020, kada je u cijelom svijetu bjesnila epidemija korona virusa. Te godine iz dijaspore je stiglo oko 2,52 milijarde KM.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE