Slavni magazin pisao o Bosanskoj kafi: Tradicija kaže da kocku treba umočiti i grickati

Svjetski poznati magazin Taste Atlas pisao je o Bosanskoj kafi, omiljenom napitku Bosanaca i Hercegovaca, ali i svih onih koji su je barem jednom kušali.

Ovaj čuveni magazin Bosanksu kafu opisuje kao sortu turske kafe, s obzirom da su, kako navode, Turci našom zemljom vladali skoro 200 godina, do 1878. godine, te da je Bosna, više od bilo koje druge zemlje na Balkanu, sačuvala svoje tursko naslijeđe.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Način pripreme

Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino mljevena, ponekad koristeći starinsku spravu koja podsjeća na veliki malter i tučak. Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu s dugim drškom prelije prokuhana voda, zagrije se, a zatim se doda mljevena kafa. Kombinacija se zatim miješa i zagrijava dok se na vrhu ne podigne gusta pjena.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Treba ga ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u lonac nakon što se kafa skuha. Bosanska kafa nikada nije zaslađena, ali se uz kafu uvijek poslužuju kocke šećera. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i grickati, nakon čega slijedi gutljaj kafe.

Bosanska kafa se uvijek poslužuje u džezvi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode. Često je praćen rahat lokumom, želeastim desertom koji je poznat i kao lokum, piše Taste Atlas.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

A svi vi koji već niste probali Bosansku kafu i osjetili njenu slast, ne čekajte više ni trenutka. Zaronite u fildžan čarobnog napitka koji hrani i dušu i tijelo – sevdah i rahatluk uz nju dolaze gratis.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...