Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Najbrže rastući prehrambeni sektor: Peradari izvezli 30 posto proizvedenog pilećeg mesa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peradarstvo je jedna od najbrže rastućih grana u Bosni i Hercegovini, rečeno je na prvom kongresu peradara/živinara, koji se prethodna tri dana održavao u Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pileće meso koje je proizvedeno u Bosni i Hercegovini je jedini poljoprivredni proizvod gdje postoji suficit. Bosna i Hercegovina izvozi oko 30 posto proizvedenog pilećeg mesa, a na domaće tržište uđe oko 20 posto uvoznog mesa. Ipak, pozitivan saldo od oko 15 miliona maraka godišnje.

“Još prije 5-6 godina postigli smo kapacitete koje smo imali prije 20 i nešto godina, što pokazuje da smo se brzo oporavili. Sada je pred nama vrijeme modernizacije. Unaprijediti ovaj naš sektor, ali i zadržati ljude na selu – to je jedan od ciljeva koje imamo”, istakao je Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

Za dalji razvoj potrebna je i snažna podrška domaćih institucija. Potrebe za pilećim mesom su velike, kako na domaćem tako i na ino tržištu.

“Ne smijemo doći u situaciju da ljudi koji izvoze dođu u problem s nekim birokratskim rješenjima ili nerješavanje određenih poslova na vrijeme. Nama je važno da institucije budu servis proizvođačima i u RS i FBiH”, poručio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U zadnje tri godine povećanje je od 15-17 posto u svakoj godini. Ako znamo da nam je proizvodnja ovog mesa dovoljna za domaće tržište, ovo je značajno s aspekta da od 2019. smo imali modalitete da se ovo meso može izvoziti i izvozi se”, dodaje Savo Minić, ministar poljoprivrede RS-a (SNSD).

Ipak, s rastom inflacije porasla je i cijena pilećeg mesa, što građani Bosne i Hercegovine itekako osjete. Ipak, živinari kažu, ne mogu uticati na to zbog cijena stočne hrane i ostalih troškova.

“Objektivno je došlo do poskupljenja 30-35 posto piletine. Sve ostalo su neke špekulacije o kojima možemo veoma ozbiljno pričati. Cijena kukuruza, soje i poskupljenje struje dovele su do ovih cijena koje jesu”, naglasio je Jabandžić.

Na kongresu živinara u Banjaluci učestvovalo je više od 170 farmera iz Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika institucija, kao i stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, izvještava federalna.ba.

- Marketing -