― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Najbrže rastući prehrambeni sektor: Peradari izvezli 30 posto proizvedenog pilećeg mesa

- Marketing -

Peradarstvo je jedna od najbrže rastućih grana u Bosni i Hercegovini, rečeno je na prvom kongresu peradara/živinara, koji se prethodna tri dana održavao u Banja Luci.

Pileće meso koje je proizvedeno u Bosni i Hercegovini je jedini poljoprivredni proizvod gdje postoji suficit. Bosna i Hercegovina izvozi oko 30 posto proizvedenog pilećeg mesa, a na domaće tržište uđe oko 20 posto uvoznog mesa. Ipak, pozitivan saldo od oko 15 miliona maraka godišnje.

“Još prije 5-6 godina postigli smo kapacitete koje smo imali prije 20 i nešto godina, što pokazuje da smo se brzo oporavili. Sada je pred nama vrijeme modernizacije. Unaprijediti ovaj naš sektor, ali i zadržati ljude na selu – to je jedan od ciljeva koje imamo”, istakao je Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

- Marketing -

Za dalji razvoj potrebna je i snažna podrška domaćih institucija. Potrebe za pilećim mesom su velike, kako na domaćem tako i na ino tržištu.

“Ne smijemo doći u situaciju da ljudi koji izvoze dođu u problem s nekim birokratskim rješenjima ili nerješavanje određenih poslova na vrijeme. Nama je važno da institucije budu servis proizvođačima i u RS i FBiH”, poručio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

“U zadnje tri godine povećanje je od 15-17 posto u svakoj godini. Ako znamo da nam je proizvodnja ovog mesa dovoljna za domaće tržište, ovo je značajno s aspekta da od 2019. smo imali modalitete da se ovo meso može izvoziti i izvozi se”, dodaje Savo Minić, ministar poljoprivrede RS-a (SNSD).

Ipak, s rastom inflacije porasla je i cijena pilećeg mesa, što građani Bosne i Hercegovine itekako osjete. Ipak, živinari kažu, ne mogu uticati na to zbog cijena stočne hrane i ostalih troškova.

“Objektivno je došlo do poskupljenja 30-35 posto piletine. Sve ostalo su neke špekulacije o kojima možemo veoma ozbiljno pričati. Cijena kukuruza, soje i poskupljenje struje dovele su do ovih cijena koje jesu”, naglasio je Jabandžić.

Na kongresu živinara u Banjaluci učestvovalo je više od 170 farmera iz Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika institucija, kao i stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, izvještava federalna.ba.

- Marketing -