Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Na koji način će EU pregurati zimu: Povećavaju se šanse da Rusija neće ponovo otvoriti gasovod

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim najavama, Gasprom je danas ponovo trebalo da pusti gas tim baltičkim gasovodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umeđuvremenu su se pojavili novo tehnički problemi.

Stručnjaci Siemens Energi-a, koji inače proizvodi i održava turbine za gasovode, tvrde da su ruska objašnjenja razloga za obustavu zbog ispuštanja gasa na kompresorskoj stanici kod Sankt Peterburga veoma sumnjiva, a analitičari smatraju da ovim tvrdnjama pokušavaju da izbjegnu sopstvenu odgovornost.

Naime, zemlje EU se nalaze u nezavidnoj i skoro bezizlaznoj situaciji jer im ponestaje ideja kako da premoste zimu.

S obzirom na to da se povećavaju šanse da Rusija neće ponovo otvoriti gasovod do područja najveće potrošnje u Evropi (Njemačka), šanse za recesiju u EU se definitivno povećavaju, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tokom ljeta Gasprom je drastično smanjio isporuke Sjevernim tokom 1 na 20 odsto uobičajenog snabdjevanja, što je udvostručilo cijene gasa u EU.

Iako je situacija sa snabdjevanjem gasom u EU mjesecima dramatična, poslednjih nedelja cijene ovog energenta su pale nakon informacija da su članice EU dva mjeseca pre roka dostigle cilj punjenja rezervoara za gas od 80 odsto, ali ove informacije mogu stvoriti lažan utisak o bezbjednosti. Procenat popunjenosti rezervoara, naime, ne govori ništa o broju dana normalne potrošnje gasa koje pojedini član može da obezbjedi iz ovih rezervoara.

Sada postaje očigledno da je glavni energetski scenario EU za ovu zimu onaj u kome zemlje članice uopšte ne moraju da računaju na bilo kakav nastavak isporuka iz Rusije, ako je to uopšte moguće.

Zbog toga Simon Taljapijetra iz Brigelovog istraživačkog centra upozorava – Postoji samo jedan način da se EU pripremi za ovo “Da smanji potražnju za gasom i strujom. To mora postati ključni prioritet evropskih politika.”

Izjava Taljapijetrija djeluje pomalo trapavo i ne nagovještava rješenje krize u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zatvaranja Severnog toka 1, od Rusije do EU rade još samo dva gasovoda. Jedan prolazi kroz Ukrajinu, a drugi kroz Crno more, odnosno Tursku, prenose Novosti.

Podsjećamo, Mađarska je svoj problem s gasom riješila,  uprkos negodovanju EU.

Opcija za koju se opredijelila Mađarska se čini daleko mudrijom od utopističkog prijedloga Simona Taljapijetra.

- Marketing -