Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Muškarac koji živi na Južnom polu šokirao javnost nevjerovatnim snimkom: ‘Kako uopće dišeš?

S prvim hladnim danima svatko od nas se trudi utopliti što je više moguće kako bi hladne dane lakše preživio. I dok je među nama više onih koji ne vole hladnoću, snijeg i mraz, ima i onih koji uživaju u ovom godišnjem dobu kada se nigdje ne može bez kape i rukavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok neki zabavu i uživanje u zimskim radostima vide kroz grudvanje, skijanje i uživanje na snijegu, mnogi vole istražiti više pa je tako jedan muškarac podijelio svoje iskustvo na hladnoći kada je boravio na Južnom polu.

Kada se i piće zamrzne

Kada je Jeff Capps htio natočiti svoje omiljeno piće iz limenke i osvježiti se na već hladnom vremenu, bio je potpuno šokiran onime što se dogodilo pa je to pokazao i svojim pratiteljima na TikToku. Na sebi je imao rusku kapu, rukavice i toplo se obukao.

U videu je pokazao kako izgleda pokušaj da ulije svoje bezalkoholno pivo u čašu. Piće se u procesu točenja zamrznulo, a limenka je ostala visjeti povezana sa zamrznutim napitkom i čašom.

@thejeffcapps

Trying to enjoy a soda at -64°C back in March #southpole #antarctica #antarctic #frozen #winteriscoming

♬ original sound – thejeffcapps
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je njegov pokušaj, kako je pokazao, bio bezuspješan, Jeff je cijelo vrijeme bio nasmijan, a ova pojava mu je bila zabavna. Dok je govorio u kameru, po njegovom dahu i zamrznutim trepavicama može se vidjeti da se smrzavao.

Jeff je objasnio da održava vozni park tima u istraživačkoj stanici, a mnogi su se pitali kako njegov mobitel i dalje radi, na što je on odgovorio da se gasi svake minute zbog hladnoće.

Bolan zrak

“Kako dišeš? Zar taj hladan zrak nije jako bolan?”, “Što radiš tamo? Izgleda zaista hladno”, “Možeš li zamisliti da imaš osjetljive zube tamo”, glasili su neki komentari.

A jedan muškarac je dodao: “To nije ništa. Ja sam u boksericama šetao na Južnom polu. Fotkao se, prošetao okolo i vratio se. To je bila sredina juna.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su poručili Jeffu da je pravo “smrzavanje” gledati ovaj snimak i da mogu zamisliti kako se on osjećao na toj temperaturi. Drugi su mu rekli kako su potrebni hrabrost i odvažnost stati na tlo tamo i po toj hladnoći i na kraju snimiti video.

Kako se zagrijava na Južnom polu

Jeff Capps trenutno živi na najhladnijem mjestu na svijetu, a svojim pratiteljima je otkrio kako se odijeva slojevito da mu ne bude hladno. Temperature se ondje kreću oko minus 76 stepeni Celzijusa.

“Budući da je Antarktika jedino mjesto na svijetu gdje je toliko hladno, mnogi se pitaju kako se odijevati za takvu hladnoću. Počinjemo s temeljnim slojem koji je u osnovi sav od vune”, rekao je Jeff. Drugi sloj su hlače s podstavom od flisa i pamučni džemper. Zatim odijeva podstavljen i vodootporni kombinezon. Sva tri sloja pomažu kako bi zadržali toplinu. Četvrti sloj se sastoji od jakne za koju Jeff kaže da je jedan od najtoplijih slojeva odjeće koji ima. Zatim odijeva kaput, koji je vodootporan i čvrsto se steže uz tijelo kako bi zadržao svu toplinu. Jeff također nosi posebne čizme i rusku kapu. Kako bi zaštitio ruke – nosi debele rukavice, kao i svjetiljku da vidi kamo ide po mraku, piše The Sun.