Može li ‘toksična’ svekrva zapravo uništiti vaš brak? Stručnjaci objašnjavaju

Da li vaša svekrva stvara klin u vašem braku ? Ako se često sukobljavate sa svekrvom, sigurno niste sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju iz januara 2022. objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychological Science , muškarci i žene u SAD-u „prijavili su više sukoba sa svekrvama nego s majkama, a majke su prijavile više sukoba sa svojim snahama nego sa svojim kćerima. ”

U studiji među stotinama porodica tokom dvije decenije koju je sprovela Terri Apter, psihologinja i bivša viša profesorica na Newnham koledžu na Univerzitetu Cambridge, čiji su rezultati objavljeni u njenoj knjizi Šta želiš od mene ? , više od 60 posto žena reklo je da im je odnos sa rodbinom uzrokovao dugotrajnu nesreću i stres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sukob svekrve i snahe često proizlazi iz očekivanja da svaka kritizira ili potkopava drugu, ali ta međusobna nelagoda može imati manje veze sa stvarnim stavovima, a mnogo više s upornim ženskim normama koje je malo od nas se uspjeli potpuno otresti”, rekao je Apter za The Guardian u novembru 2008.

Zašto su odnosi sa svekrvama teški?

Elizabeth Fedrick, licencirani psihoterapeut sa sjedištem u Phoenixu u Arizoni, rekla je za Newsweek da su majke navikle da budu “direktori krstarenja” za porodičnu jedinicu, često imaju autoritativnu ulogu, obavljajući brigu i donošenje odluka.

Ovo potencijalno može stvoriti “sukob i neslogu kada se drugi pojedinac pridruži porodici i ima vlastitu tradiciju i poseban uticaj na porodicu”, rekao je Fedrick.

Neke majke mogu postati anksiozne ili zabrinute zbog gubitka vremena sa svojim djetetom i promjena porodične dinamike kada se njihovo dijete uda, što može dovesti do toga da majka pokazuje “kontrolirajuće, tvrdoglavo ili nefleksibilno ponašanje” zbog svojih strahova.

Ponekad majke mogu da se osjećaju da „one najbolje znaju“ i da „izlažu svoje mišljenje na mjestima gdje mu nije mjesto“, rekla je ona.

Majke koje to rade mogu misliti da pomažu ili pokušavaju zaštititi svoje dijete ili unučad, “međutim, to se često primi kao nametljivo i uvredljivo, pa stoga nije od pomoći”, rekao je Fedrick.

Koju ulogu treba da igra vaša svekrva u vašem braku?

“Svekrve bi svakako trebale imati mjesto u životu svog djeteta, čak i nakon što se vjenčaju”, rekao je Fedrick. „Oni bi čak trebali imati mjesto u braku svog djeteta kao podrška puna ljubavi i ohrabrivanja za svoje dijete i supružnika njihovog djeteta.

“Međutim, svekrva ne bi trebala imati ‘ulogu’ u braku svog djeteta u smislu davanja ovlaštenja ili mogućnosti da donosi ili utiče na odluke o porodičnoj dinamici svog djeteta.”

Veza može postati zaista teška ako je svekrva “prepotentna i prekoračuje svoje granice, uključujući davanje doprinosa o odgoju djece ili funkcionisanju domaćinstva”, rekla je ona.

Jennifer Kelman, porodični terapeut za JustAnswer, licencirani klinički socijalni radnik (LCSW) i stručnjak za odnose, rekla je za Newsweek da bi svekrve trebale da se “odmaknu” i da se ne miješaju u probleme unutar braka, jer “kada ako to rade, stvari mogu vrlo brzo postati sporne.”

Svekrva mora prihvatiti da se odnos sa njihovim djetetom promijenio otkako su u braku.

“To ne znači da još uvijek ne mogu imati divnu i povezanu vezu, ali stvari se mijenjaju, a ako svekrva može prihvatiti tu promjenu, onda stvari mogu ići glatko”, rekao je Kelman.

Ona je rekla da se sukobi sa svekrvama mogu češće dešavati u porodicama sa difuznim granicama: “Teško je odstupiti, ali je to neophodno za zdravlje svih veza.”

 

Kako vaša svekrva može uništiti vaš brak

Sveobuhvatna tema načina na koje svekrva može uništiti brak je prekoračenje granica. Kelman je rekao: “Možda se ne slažu sa stvarima u braku svog djeteta i smatraju da je u redu da iznesu svoje stavove.”

Ova vrsta prekoračenja obično se događa kada par ima djecu, a svekrva je možda previše oko njih, što joj daje više mogućnosti da ponudi mišljenje i neželjene savjete, rekao je Kelman.

Ispod su neki konkretniji načini na koje svekrva može oštetiti brak, prema Fedricku:

Iznošenje neželjenih mišljenja o odnosu svog djeteta sa supružnikom, taktikama odgoja djece, finansijskim odlukama i još mnogo toga.

Kritički ili ponižavajući prema supružniku svog djeteta, bilo putem pasivno-agresivnih ili otvorenih izjava i ponašanja.

Kontrolišu ili pokušavaju donijeti odluke za porodicu svog djeteta.

Govore svom djetetu negativne stvari o supružniku svog djeteta ili pokušavaju negativno utjecati na način na koji njihovo dijete gleda na svog supružnika.

Stvaranje nepotrebnih sukoba i previranja, kao i pronalaženje načina da se supružnik njihovog djeteta osjeća isključeno ili neugodno, uključujući porodične događaje, praznike ili općenito.

 

Kako upravljati svojim odnosom sa svekrvom

Fedrick je savjetovao da je “prvi i najvažniji način” za upravljanje odnosom postavljanje granica sa svojim supružnikom oko toga koliko majka može imati uključenost u vašu vezu.

To može uključivati ​​teme o kojima se slažete da ona dijeli mišljenja, koliko vremena može provesti u vašem domu, koliko često ste voljni da je posjećujete i načine na koje joj je dozvoljeno da razgovara s vama ili vašom djecom.

“Ključno je da par prvo odredi ove stvari u okviru sigurnosti svoje vlastite dinamike, a zatim istraži i identifikuje kako će se ove informacije prenijeti međusobnoj porodici, uključujući svekrve”, rekao je Fedrick. “Ove informacije se tada moraju jasno i bez prostora za tumačenje podijeliti sa vašom svekrvom.”

Fedrick je savjetovao da par razmisli o tome da zamoli svekrvu za pomoć, podršku ili smjernice na načine koji su prikladni i unutar vaših granica.

“Zapamtite da se ne takmičite sa svojom svekrvom i ona na kraju mogu dati samo onoliko mišljenja ili smjernica koliko im vi to dozvolite”, rekla je.

Kelman vjeruje da je jedan od ključeva za vođenje veze upoznavanje vaše svekrve zbog svih njenih “divnih i manje divnih kvaliteta”.

Vrijedi razumjeti da iako ponekad može biti teška, njeni izbori i ponašanje su “motivisani njenom ljubavlju” prema svojoj djeci i unucima.

Iako se može činiti da je usmjereno na vas, njeno ponašanje je “često zbog njenog vlastitog osjećaja gubitka ili nesigurnosti u vezi.”

Odnosi se svode na “uzmi ili ostavi”, rekao je Fedrick, pa je korisno njegovati svoj odnos sa svojom svekrvom i biti namjeran da joj pomogneš da se osjeća uključeno i cijenjeno.

 

Kako spriječiti probleme sa svojom svekrvom

“Nije dovoljno samo postaviti granice, mora postojati i spremnost da se granice drže”, rekao je Fedrick.

Ako vaša svekrva “izlaže svoje mišljenje o nečemu van granica ili se upušta na jasno definisan način bez poštovanja”, ključno je osigurati da je vaša svekrva toga svjesna i da ih podsjetite da ste nije u redu sa takvim ponašanjem, savjetovala je.

Ako se ovakvo ponašanje nastavi, vi i vaš partner morat ćete identificirati koji bi sljedeći korak trebao biti. To može uključivati ​​da provodite manje vremena sa svojom svekrvom , udaljite se od situacija u kojima vam nije ugodno i smanjite količinu informacija koje dijelite s njom, rekla je.

Kelman je rekao da ako se održavaju granice i svekrva “ostane u svojoj traci”, stvari mogu ići sasvim dobro.

“Izostavite ljubomoru i nadmetanje iz stvari jer to samo uzrokuje razdor u braku i dok je na površini to možda nije namjera, ali ispod se može uživati ​​u maloj dobiti”, rekla je.

Nemojte se baviti zauzimanjem strane i “više o tome kako se ljudi osjećaju i šta im je potrebno”, rekao je Kelman.

Fedrick je rekao da je korisno zapamtiti da “nemate kontrolu nad svojom svekrvom ili njenim ponašanjem, ali imate kontrolu nad uklanjanjem sebe iz neugodnih situacija ili situacija bez poštovanja.”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE