Moć običnog čovjeka

Nevjerovatna promjena u svijetu potrošača desila se prije nekoliko godina kada je objelodanjeno da je čuveni, luksuzni britanski modni brend spalio odjeću u vrijednosti od 28 miliona funti, među njima i 20 hiljada trenč mantila po kojima je poznat širom svijeta. Počeli su veliki pritisci kupaca i brend je promijenio svoje ponašanje, što je dokaz da običan čovjek ima veliku moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, čuvena kompanija je za pet godina uništila odjeću u vrijednosti od 90 miliona funti, a dioničari su bili bijesni jer proizvodi nisu ponuđeni privatnim investitorima, pisao je tada BBC.

Ovaj brend je uništavao proizvode da bi zaštitio svoje intelektualno vlasništvo i vrijednost brenda – nisu željeli da se prodaju po sniženim cijenama ili da dospiju do ljudi koji bi umanjili njihovu vrijednost – da padnu u ruke šanerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U julu 2018, brend je u svom godišnjem izvještaju priznao da je uništavanje robe dio strategije da sačuva svoju reputaciju ekskluzivnosti! Međutim, na ovo kupci uopšte nisu dobro reagovali – obećali su da će bojkotovati luksuzni brend zbog rasipništva, dok su članovi parlamenta tražili od britanske vlade da reaguje. Brend je ubrzo nakon toga saopštio da više neće uništavati svoj višak proizvoda, što je odmah stupilo na snagu.

Da li je samo odjeća ta koja se uništava?

Nažalost, uništavanje zdravih proizvoda nije ograničeno na odjeću. Zna se da je jedan veliki prodavac prozvan u Njemačkoj zbog uništavanja tona vraćenih stvari, poput dušeka, mašina za pranje veša, mašina za pranje posuđa i mobilnih telefona. Javna je tajna i da veliki proizvođač toalet-papira spaljuje svoje neprodate rolne, a drži visoku cijenu iako je u srednjem sloju papira nezdravi, reciklirani papir, potencijalno pun opasnih hemikalija.

Koje su metode uništavanja robe?

Spaljivanje i usitnjavanje su glavni, a treća opcija je jednostavno deponovanje. Većina kompanija spaljuje kako bi mogli da tvrde da spalionice zahvataju energiju – na primjer, brendovi insistiraju da recikliraju odjeću u energiju spaljivanjem, samo što energija koja se nadoknađuje sagorijevanjem odjeće nije ni blizu energije koja je korištena za stvaranje odjevnih predmeta.

Kako običan čovjek može promijeniti ponašanje proizvođača?

Edukacijom! Znanje je moć, toga treba da se držite u svakom budnom trenutku svog života. Kada kupujete proizvode, gledajte da ne podržavate one koji su gluhi na vaše potrebe – ne kupujte nezdrave proizvode bez obzira na zvučno ime, ne dajte svoj novac prooizvođačima koji vam “uvaljuju” reciklirani papir, kupujte sto posto celulozu od domaćeg potrošača koji ima sve certifikate, čitajte sastav svega što uzimate i pametno koristite internet da saznate istinu o kupljenom.

(K. Z.)

NAJNOVIJE