Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mladi pisci Ze-do kantona: Ovo su radovi koji će biti objavljeni u prvoj zbirci

U sklopu projekta Mladi pisci Ze-do kantona koji implementira Udruženje za kulturu Kontrast objavljeni su rezultati konkursa / natječaja za prijavu radova za objavljivanje prve zbirke Mladi pisci Ze-do kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno pristiglih 211 radova, žiri u sastavu Vernes Subašić (predsjednik), Selma Salihbašić Numić (članica) i Arif Odobašić (član) jednoglasno su donijeli odluku o odabiru tri najbolja rada, kao i dodatnih 47 radova koji će biti uvršteni u zbirku Mladi pisci Ze-do kantona.

Prva tri nagrađena rada napisali su učenici/e Almedina Čelenka, IX-a razred, OŠ „Enver Čolaković“ Zenica, Haris Telalović, 9. razred, PU Prva osnovna Montessori škola Zenica i Zejna Bakunić, VI razred, OŠ ˝Skender Kulenović˝ Zenica.

Spisak svih učenika čiji će radovi biti uvršteni u zbirku objavljeni su na Facebook stranici Udruženja za kulturu Kontrast (@kontrast.udruzenje).

Predsjednik žirija Vernes Subašić ovom prilikom istaknuo je da iako je u pitanju konkurs za uzrast osnovne škole, svjesni smo činjenice da učenici nemaju dovoljno životnog i čitalačkog iskustva (uz to je i velika razlika u godinama i zrelosti između uzrasta od šestog do devetog razreda), sjetimo se na ovom mjestu Ane Frank. Ona bi mogla učestvovati na ovom konkursu da je kojim slučajem raspisan u vrijeme kada je pisala svoj Dnevnik. Naš zadatak je bio pronaći neku novu, možda još neotkrivenu „Anu Frank“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica žirija Selma Salihbašić osvrnula se na vrijeme u kojem je nastala zbirka privijenac mladih pisaca, vrijeme koje je uzdrmalo svaki damar našeg društva, vrijeme pandemije, neizvjesnosti i trajnih posljedica za svakog pojedinca. Usprkos tome, mladi pisci su uspjeli sačuvati i njegovati svoje umjetničke vrijednosti. O tome nam posebno svjedoče tri rada koja smo izabrali kao najbolje. Pokazali su nam da umjetnost živi i opstaje i u teškim uslovima kada su u pitanje dovedeni osnovni postulati egzistencije, odnosno opstanka pojedinca na ovom svijetu.

Trenutno se radi na pripremi zbirke za štampu, a promocija zbirke i dodjela nagrada su planirane za kraj marta ili početak aprila tekuće godine.

Projekat Mladi pisci Ze-do kantona finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, Grad Visoko, Skula programs d.o.o. i mnogobrojna fizička lica koja su podržala projekat putem kampanje Mladi pisci Ze-do kantona.