Ne, Semir Osmanagić nije “naučnim mjerenjima” dokazao postojanje tzv. zmajevih linija u Istri

Prva verzija teksta objavljena je pod naslovom ” Mjerenja Semira Osmanagića potvrdila mjesta pozitivne energije u Istri”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu je navedeno da znanstvena mjerenja u Istri koje je po prvi puta proveo doktor Semir Osmanagić, tragom teorije Marka Pogačnika o Zmajevim linijama, pokazala su da zaista postoje energetski potentne lokacije na tom području Hrvatske.

Nakon objave teksta analizom Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da ideja o postojanju “zmajevih linija” u Istri je popularizovana nakon objavljivanja knjige “Zmajeve linije: Energetske mreže zemlje” 1998. godine autora Marka Pogačnika, umjetnika koji zagovara “holističku” nauku i alternativnu medicinu, i britanskog pisca Williama Blooma, koji gaji slične interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu temu 2008. godine snimljen je i dokumentarni film “Zmajeve linije” u režiji Roberta Bezbradice i Mladena Đakovića, u čijoj su izradi, između ostalih, učestvovali Marko Pogačnik i Semir Osmanagić.

Od tada su brojni mediji izvještavali o navodnom postojanju “zmajevih linija” u Istri, a njihov obilazak našao se i u nekoliko turističkih ponuda.

Ali, osim izvještaja o Osmanagićevim mjerenjima, tokom analize iz Raskrinkavanje.ba nisu uspjeli pronaći izvještaje o tome da su se “linijama” u Istri ikada bavili arheolozi/ginje ili fizičari/ke, bilo iz Hrvatske ili iz drugih dijelova svijeta.

Također, u članku je navedeno da je Osmanagić provodio “znanstvena” mjerenja i čitatelji/ke se nastoje navesti na zaključak da opisana korištena sredstva zaista spadaju u naučnu metodu, čitav koncept orgonske energije zapravo nema nikakvo naučno utemeljenje.

To znali da tvrdnje da energija ima moć liječenja i pozitivnog djelovanja nisu nešto što je proizašlo iz naučnih istraživanja.

Shodno navedenom, tvrdnje da u Istri postoje “zmajeve linije”, da se radi o “elektromagnetnim linijama koje izviru na zemlji” te da je Semir Osmanagić njihovo postojanje potvrdio naučnim mjerenjima koja su otkrila “mjesta pozitivne energije” Raskrinkavanje.ba je ocijenilo kao pseudonauku te smo naslov i tekst nakadno izmjenili.

NAJNOVIJE