Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Milan Dunović o DF-u u ZDK: Ispast će iz vlasti silom ili milom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu s ministrima HDZ-a i DF-a potvrdilo je proširenje koalicije na koju zeleno svjetlo nije dao DF, a potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) gostujući na FTV je kazao da očekuje ispadanje DF-a milom ili silom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana u Zeničko-dobojskom kantonu je formirana vlast koju sudeći po raspodjeli ministarstava zajednički čine DF i HDZ. Kantonalni odbor DF-a danima je bez komentara i ne očituju se o dešavanjima ulaska u vlast sa HDZ-om, a poseban komentar na sve to dao je njihov stranački kolega Milan Dunović.

On je gostujući na Federalnoj TV naglasio da je potpisivanjem koalicionog dogovora Šestorke u ZDK, gdje na početku nije bilo HDZ-a, dogovoreno da sve stranke moraju dati zeleno svjetlo za ulazak novih partnera. Tada je Kantonalni odbor DF-a kazao da ne žele biti sa HDZ-om u vlasti, a potom su se ušutjeli.

Dunović je komentarišući situaciju u ZDK kazao da će DF ispasti iz te koalicije milom ili silom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo se očitovali da HDZ ne treba biti partner, ali ostatak koalicije je postupio drugačije. Trenutno su i DF i HDZ u istoj veličini, a moja je lična procjena da će u dogledno vrijeme DF ispasti iz te koalicije, silom ili milom”, poručio je Dunović.

S obzirom na to da danima nema saopćenja iz Kantonalnog odbora DF-a o promjeni mišljenja i pristajanja ulaska u vlast HDZ-a, izgledno je da se u ovoj situaciji radi o nekoj vrsti neslaganja unutar same stranke.

Suprotne stavove oko ulaska u vlast sa HDZ-om iz DF-a ranije je iznosio i Zlatan Begić koji je čak i upozorio svoje kolege u ZDK da paze šta rade, a posljednji komentar Dunovića mogao bi se protumačiti na više načina.

Ipak, važno je naglasiti da većina u Skupštini ZDK trenutno ima 23 ruke, sa nezavisnim zastupnicima Omerom Škaljom i Vahidom Ramićem, što je pet ruku više od potrebnih 18 za donošenje odluka, piše Klix.ba.

- Marketing -