Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mijo iz Čajniča oženio Albanku sada imaju četvoro djece: Kažu da ih je spojila sudbina

Život je pun iznenađenja i teško da se može predvidjeti šta nas sve očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporter BHRT-a Slobodan Kovač posjeto je porodicu Perendija koja živi u selu Kamen kod Čajniča. Mijo je zasnovao porodicu kada je imao 52 godine. Njegova supruga je Albanka iz Drača. Srećni su, kažu, što ih je sudbina spojila i što su djeca dala novi smisao njihovom životu.

Četvero razigranih mališana, glavna su snaga i uzadanica u domaćinstvu Mija Perendije u selu Kamen kod Čajniča. Čovjeka koji je porodicu zasnovao i dobio potomstvo kada je već imao 52 godine, tako što se oženio Vjolicom, Albankom iz Drača. Izgubio je bio sve nade da će se dječiji glas čuti u kući, koju je sagradio godinama unaprijed.

Odlasci u Albaniju i razgovori sa porodicama koje imaju djevojku za udaju odvijali se preko posrednika. Sve je bilo mnogo teško i neizvjesno. Pregovori su često propadali zbog udaljenosti, jezičkih i kulturnih barijera, a kako bi izbjegao pitanja, kritike ili osude okoline sve je radio u tajnosti.

U posljednjih 15-ak godina bilo je više pokušaja i sklapanja brakova momaka iz Bosne i Hercegovine i djevojaka iz Albanije, tako da se za ovu praksu znalo. Ipak, dolazak iz Drača u Čajniče značio je za Vjolicu da život mijenja iz korijena. Nepoznat čovjek, sredina, običaji, jezik, ali je brzo počela da se privikava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučili su se za poljoprivredu, i Perendije se uglavnom bave voćarstvom. Na oko 30 duluma zasađeno je više stotina sadnica, gdje preovladavaju uglavnom jabuke. Uz to uzgajaju povrće i stoku kako bi obezbjedili domaću hranu. Posla ima non stop, ali sve se stigne.

Djeca idu u školu u Čajniče, a uz to treniraju i fudbal. Lana, nažalost, ne može da trenira ovaj sport jer nemaju klub za djevojčice, ali planira da upiše košarku uskoro. Kada su kući, osim zadaće, igre, mora se raditi i na imanju kada ima posla.

Sudbina je Vjolicu odvela daleko od Drača, ali sada ne žali zbog toga.

Život je pun iznenađenja i teško da se može predvidjeti šta nas sve očekuje. Perendije se možda nisu nadale ovakvom sklapanju braka, niti ga priželjkivali, ali iz ove perspektive su sretni što ih je sudbina spojila i što su im djeca dala novi smisao životu.