Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mercedes napravio fantastičnu stvar: Pogledajte slavljeničku G klasu, radi se o unikatima

Mercedes slavi velik jubilej – 500.000 proizvedenih primjeraka G klase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom odlučili su proizvesti slavljenički primjerak. Nažalost, radi se o unikatima (s tri i pet vrata) do kojih će vrlo vjerovatno biti nemoguće doći. A ono po čemu je ovo vozilo doista posebno je sama ideja. Umjesto da ga okite svom danas dostupnom opremom, u Mercedesu su napravili primjerak koji evocira uspomene na model 280 GE iz 1986. godine.

Već sama nijansa (Agave) zelene boje jasno sugerira na retro stil. Tu je i prednja maska od crne plastike, a farovi su dobili i zaštitnu mrežu. Pokazivači smjera su u narandžastoj boji, baš kao što i trebaju biti, a straga je prekrivka rezervnog kotača dobila Mercedesovu zvijezdu većih dimenzija.

Retro stil nastavlja se i u kabini odgovarajućim tapecirungom i pločicom s oznakom No.500.000. I dok je original u ponudi imao četiri motora snage 72 do 150 KS, danas su vrijednosti višestruko veće, a na vrhu su AMG-ove moćne prerade. Za ovu je vjerovatno odabrana neka od snažnijih opcija.

Ipak, ponekad nije sve u snazi. Još jednom sve čestitke Mercedesu što je pokazao da i dalje zna napraviti G klasu upravo onakvu kakva treba biti, piše Index.hr.