Marka po kilogramu: Evo gdje će završiti 130 tona krompira koje je otkupila vlada

Poljoprivredni proizvođači u KS-u kažu da imaju oko 130 tona krompira u tržišnim viškovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne bi bio bačen, Vlada KS-a odlučila ga je otkupiti. Cijena je jedna marka po kilogramu a roba će biti data humanitarnim organizacijama, javnim kuhinjama, studentskim centrima te brojnim socijalno ugroženim građanima u cijeloj Federaciji. Ova odluka, osim što će mnogo značiti krajnjim korisnicima, pomaže i poljoprivrednim proizvođačima.

“Prema informacijama koje smo dobili, to će biti zaista vrijedna donacija – oko 50 tona. Dio ćemo koristiti za pripremu gotovih obroka u našim kuhinjama u Sarajevu, Travniku i Bihaću, dok ćemo dio vjerovatno koristiti uz mjesečne pakete”, kazala je za FTV Maja Arslanagić, portparol Udruženja Pomozi.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivredni proizvođači naglašavaju da su proizvodnja i plasman domaćih proizvoda garant njihove opstojnosti i ekonomskog razvoja države. Ovaj otkup za neke od njih značit će umanjenje troškova transporta i troškove plasmana proizvoda na tržnicama.

“Najčešće se proizvođači nalaze na području Igmana, Bjelašnice, Hadžića, odnosno Nišićke visoravni. Njima je ovaj potez izuzetno značajan zbog transporta i plasmana tih proizvoda – oni imaju velikih problema s tim, suočeni su sa jednom nepravednom konkurencijom”, ističe Muris Mujanović, jedan od uzgajivača.

Oni očekuju da u skorije vrijeme bude usvojen zakon o poljoprivrednim poticajima na nivou Kantona Sarajevo. To će biti značajan doprinos razvoju domaće proizvodnje.

“Javne kuhinje i ustanove koje brinu o socijalno ugroženim stanovnicima imaju potrebu za ovakvom vrstom namirnica. Ali, cilj je i poljoprivredne proizvođače ne ostaviti same te garantovati im otkup”, kazao je ministar privrede KS-a Adnan Delić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo podsjeća: “Iz godine u godinu se podižu sredstva koja se izdvajaju za poljoprivredu, pravilno se raspoređuju. Sad je i novi zakon na nivou kantona donesen gdje će se znatno povećati zakonska sredstva koja će se izdvojiti za poljoprivredu”.

Ovo je, inače, odlukom Vlade, treći otkup krompira i odnosi se samo na registrovane proizvođače. Otkup će početi nakon objave na web-stranici Direkcije za robne rezerve KS-a, najkasnije do kraja ove godine.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE