Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Majmunica koja je živjela sama dobila majmunče!

Ženka majmuna gibona, Momo, koja je živjela sama u kavezu dobila je bebu 2021. godine, a radnici zoološkog vrta u Japanu, konačno znaju – kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, dvije godine kasnije, nakon DNK testa koji je urađen iz uzorka uzetog od mladunčeta, u zoološkom vrtu su otkrili ko je otac. Čak su postavili i teoriju o tome kako su se giboni parili.

Test je pokazao da je otac – Ito, 34-godišnji držeći gibon, koji je bio u susjednom ograđenom prostoru, u vrijeme kada je Momo otprilike ostala u drugom stanju.

Iz zoološkog vrta su saopštili da vjeruju da su Momo i Ito uspjeli da se pare kroz malu rupu u čeličnoj ploči između svojih kaveza. Rupa je bila prečnika oko 9 milimetara.

Beba majmuna – koja još nema ime, sada je teška oko dva kilograma, zdrava je i lijepo napreduje pod budnim okom majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mladunče gibona nam je dragocjeno, nastavićemo da se dobro staramo o njemu i nadamo se da će imati zdrav dug život – rekao je Hideki Hisano, zamjenik direktora zoološkog vrta.

Giboni su među najmanjim majmunima, i poznati su po glasnim zvucima koje ispuštaju, nalik pjesmi. Poznati su i po tome što mogu da skaču sa grane na granu brzinom do 55 milja na sat.

Postoje desetine vrsta gibona koje uglavnom žive u Aziji, u rasponu od sjeveroistočne Indije do Kine, pa sve do arhipelaga Borneo.

Populacija gibona u divljini se smanjuje i oni su navedeni kao ugrožena vrsta na listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, jer su njihova stanište ugrožena ljudskim aktivnostima kao što su sječa šuma, rudarstvo i izgradnja puteva.