Loše reagujete na kritike? Postoji fraza zbog koje ćete sve gledati u potpuno novom svjetlu

Ako ste u poziciji da morate voditi druge, bit ćete kritikovani.  Ponekad će ta kritika biti opravdana, a ponekad neopravdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u svakom slučaju, kritika je vrijedna – jer vam daje uvid u to kako drugi vide vas i vaš stil vođenja. Problem je u tome što obično kada primimo kritiku, to procesuiramo kao napad – što dovodi do borbe, bijega ili odgovora na zaustavljanje.

Pa kako možete steći kontrolu nad svojim emocijama i transformisati kritiku u pozitivno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Justin Bariso za Inc.com otkrio je tehniku kojom se koristi i kad god osjeti da se treba braniti zbog onoga što je neko rekao ili učinio, u sebi ponavlja sljedeću frazu: Nemoj se osjećati napadnuto. Kaže kako je ova fraza jednostavna, ali može drastično povećati sposobnost da iskoristite kritiku. Kako ova fraza može poboljšati vašu emocionalnu inteligenciju, sposobnost razumijevanja i upravljanja emocionalnim ponašanjem?

Na primjer, piše ovaj autor, nakon što sebi kažete da se ne osjećate napadnuto, svom sagovorniku možete reći nešto poput ovoga: “U redu, hvala što ste ovo podijelili sa mnom. Nije mi lako čuti, stoga mi dajte jedan dan da to obradim i javit ću vam se.”

Samo jedan dan da obradite povratne informacije pomoći će vam da to vidite puno drugačije. Također vam omogućuje da to posmatrate iz uravnoteženije, razumnije perspektive.

Sada ste spremni vratiti se i imati racionalniji razgovor o kritici te osobe. U svakom slučaju, ako ste na vodećoj poziciji, uspjeh vaših odluka ovisit će o onima od kojih se očekuje da ih provode.

Sljedeći put kad vas neko optuži, nemojte se osjećati napadnuto. Umjesto toga, dajte sebi vremena da obradite ono što su rekli. Zatim se usredotočite na postavljanje pitanja, slušanje i razumijevanje.

Ako to učinite, koristit ćete emocionalnu inteligenciju da povećate šanse za uspjeh cijelog tima, a ne samo svoje. Najbolje se uči iz vlastitih grešaka, ali malo ko je sposoban sam spoznati svoje postupke, smatra motivacijska trenerica Željka Novak.

Ako ste okruženi ljudima koji imaju iskustva, dobro ih je pitati za mišljenje; i to ne samo neko općenito životno razmišljanje, već njihovo konkretno mišljenje o vašim postupcima. (Ordinacija.hr)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE