Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Loša pokrivenost: Uvezli smo žitarica za 253,9 miliona KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz BiH je u tri kvartala prošle godine izvezeno proizvoda prehrambene i agroindustrije u ukupnoj vrijednosti od 800,8 miliona KM, što je više za 122 miliona KM ili 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH. Uvoz je bio veći za 748,7 miliona KM ili 30 posto, a iznosio je 3,2 milijarde KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LOŠA POKRIVENOST

U tri kvartala prošle godine u BiH je uvezeno žitarica u ukupnoj vrijednosti od 253,9 miliona KM, što je povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2021.

– Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednosti od 137,6 miliona KM i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske, istakli su iz Komore.

BiH je u devet mjeseci prošle godine uvezla mesa u vrijednosti od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 milion ili 32 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Voda i pivo i dalje imaju lošu pokrivenost uvoza izvozom, što pokazuje položaj stranih u odnosu na domaće proizvođače. Potrebno je jačati svijest o kupovini domaćih proizvoda i samom značaju kupovine domaćih proizvoda za ekonomiju BiH, upozorili su iz Komore.

Kada je riječ o izvozu prehrambene i agroindustrije iz BiH, vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo, navedeno je u analizi.

JAČANJE INDUSTRIJE

Od mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH se najviše izvoze pavlaka i mlijeko, nekoncentrisani i bez dodatog šećera i to u vrijednosti od 50,8 miliona KM, navode iz Komore i ističu da je, ipak, i dalje nepovoljna struktura razmjene, kao i da je potrebno jačati prerađivačku industriju, piše Oslobođenje.ba

- Marketing -