Ljetovanje s djecom? Odmorit ćete se samo 17 minuta dnevno

Koliko ste puta čuli da se roditelj nakon porodičnog odmora sad treba zaista odmoriti? Nedavno istraživanje provedeno na 2000 roditelja djece mlađe od 14 godina pokazalo je da je porodicaski odmor sve samo ne odmor.

Iako roditelji uživaju u promjeni okoline i provođenju vremena s djecom, za sebe nemaju previše vremena.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U prosjeku, roditelji imaju samo 17 minuta za opuštanje tokom porodičnog odmora s djecom. Zapravo, svaki peti ima samo 15 minuta, a svaki deseti manje od 5 minuta predaha.

Djeca se opuste, granice se pomaknu, deseci različitih aktivnosti, želja i potreba se trebaju uskladiti na novoj j lokaciji, rodbina ima svoja očekivanja i komentare…sve to umori čovjeka koji bačen van reda s hrpom zadataka ne zna kud bi prije sa sobom.

Ali možda može biti bolje (pa da se odmorite čak pola sata).

Evo kako se možete više odmoriti tokom odmora:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Pametno birajte lokaciju odmora

Kad ste na ljetovanju, najveći stres najčešće bude planiranje odlaska na plažu.

Sjedanje u vrući auto, vožnja, borba s parkingom oko željene plaže, kupnja hrane i pića, briga jeste li sve ponijeli, jel ima dovoljno hlada…i nekad tako dvaput dnevno.

Tolika logistika i gužve naravno da umore čovjeka.

Možete li sebi to priuštiti, ljetujte što je bliže plaži ili u objektu s bazenom. Nebitno jeste li u kampu ili kući, ono što će s vas skinuti puno tereta jest da ne morate nikamo voziti i da vam je sve potrebno blizu.

Kad su voda i more blizu, svima je lako osvježiti se, manje je zanovijetanja i frustracija i možete više odmarati.

Izbjegavajte ili „upogonite“ rodbinu

Očekivanja rodbine mogu biti naporna. Idete li na odmor u svoje rodno mjesto, možda se od vas očekuje da obiđete svu rodbinu te da dio godišnjeg provedete onako kako baš i ne biste.

Naravno, ako ste s rodbinom u skladnim odnosima, odmor s njima može biti i dobra stvar.

Mogu nekad pričuvati dijete dok vi i partner idete na večeru ili pak mogu povesti vaše dijete na plažu zajedno sa svojom djecom, a vi pritom imate nekoliko sati samo za sebe.

Ne putuje solo s djetetom

Dosta roditelja koji zbog posla mogu iskoristiti tek dvije sedmice odmora nerijetko bira sistem: prvo jedan roditelj s djecom ljetuje 15 dana pa onda drugi roditelj isto toliko. Cilj je da dijete bude što duže na moru.

Ovo je posebno izraženo kod onih roditelja koji nemaju baka-servis, nemaju vlastitu nekretninu na moru, a moraju se tokom ljetnih školskih praznika nekako snaći jer nemaju kome ostaviti dijete na čuvanje.

Ako sebi možete priuštiti promjenu, ljetujte svi zajedno i odredite sate ili dane kad se jedan od roditelja više odmara od drugog. Nema potrebe da su stalno svi na raspolaganju.

Mama neka ima svoja 3 sata popodne, tata neka ih ima ujutro, ili obrnuto. Divno je moći leći na plaću na par sati znajući da je sve u redu s djecom.

Putujte s prijateljima

Kad je više porodica s djecom u istoj kući na odmoru, nekako je lakše. pod uvjetom da na odmor idete s prijateljima s kojima se slažete i imate slične ritmove, takav aranžman zna biti opušteniji od solo porodičnog odmaranja.

Ako roditelj pazi na jedno ili dvoje djece, može pripaziti i na treće, dok vi radite nešto drugo. Također, kasnije vi možete preuzeti brigu oko ostale djece dok drugi roditelji malo odmaraju.

Manje se zamarajte oko pravila

Popustite s pravilima na odmoru. Dozvolite si ponekad da ne kuhate, da jedete „usput“, da naručite hranu…dozvolite si malo nereda i drugačijeg rasporeda.

Umjesto da se borite s djecom oko odlaska na spavanje, dozvolite im da ostanu malo duže.

I što ima veze ako su 3 dana u istoj odjeći, čak i s mrljom? Opustite se, na odmoru ste.

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Inspekcija kontrolirala naftaše: Utvrđene nepravilnosti kod osam privrednih subjekata

Federalni inspektori utvrdili su nepravilnosti na jednoj benzinskoj pumpi...

Policija najavila postavljanje novih radara: Kazne za prekoračenje brzine

MUP Kantona Sarajevo najavio je postavljanje sedam radara na...