Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kvadrat stana u Sarajevu i 7000 KM, u ovoj godini pad cijena?

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini u posljednje dvije godine dosegnule su vrtoglave iznose, piše Večernji list BiH. Kvadrat stana i na manje atraktivnim lokacijama teško je pronaći za manje od 1500 konvertibilnih maraka, dok oni na top destinacijama dosežu i do 7000 konvertibilnih maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

No, ova godina bi, barem prema tvrdnjama dijela stručnjaka, mogla donijeti promjene kada su u pitanju cijene nekretnina. I dok jedni tvrde da bi se sredinom godine mogao očekivati pad cijena nekretnina ili barem stagnacija, drugi smatraju da cijene neće padati sve dok postoji potražnja, a ona je u posljednje dvije godine uistinu velika. Najveći promet u Sarajevu Službeni podaci za 2022. godinu o broju prodanih nekretnina na području BiH još uvijek nisu poznati, a prema izvješću o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2021. godinu, vidljivo je kako je u ovom bh. entitetu tijekom 2021. godine realizirano čak 40 posto više kupoprodajnih ugovora nego tijekom 2020. godine.

 

– Ukupan broj kupoprodajnih ugovora registriran u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine na području Federacije BiH iznosi 23.319, dok ostvarena vrijednost iz kupoprodajnih ugovora iznosi 1.485,042.159 KM. Od tog broja 22.318 ugovora s ostvarenom vrijednosti od 1.391,805.405 KM odnosi se na sekundarno tržište, dok se 998 ugovora s ostvarenom vrijednosti od 93,236.754 KM odnosi na prve prodaje – navodi se u dokumentu Izvješće o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Nadalje se ističe kako je vidljivo da pandemija nije poremetila tržište nekretnina vezano uz trend rasta cijena stambenog tržišta (stanovi, kuće i garaže). U skladu s raspoloživim podacima za 2021. godinu u Federaciji BiH, prosječna cijena stana veća je za 10%, kuće za 5% i garaže za 5% u odnosu na 2020. godinu.

Ranije objavljeni podaci za 2022. godinu govore kako su cijene nekretnina tijekom te godine dodatno rasle, neke čak i do 30 posto.

 

– Ukupan broj registriranih kupoprodajnih ugovora koji se odnosi na stanove i stanove u kući je 4312, a u tim ugovorima nalaze se 4334 nekretnine klasificirane kao stan i 80 nekretnina klasificiranih kao stan u kući. Najveći obujam prometa stanova u 2021. godini registriran je u Novom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu, Centru Sarajevo, Tuzli, Ilidži, Zenici i Mostaru – stoji u spomenutom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sukladno potražnji, upravo u tim dijelovima BiH kupci plaćaju najskuplje kvadrate stanovanja. Tako, barem prema tvrdnjama Harisa Kadića, agenta za nekretnine iz Sarajeva, trenutačno cijena kvadrata stana u ovom bh. gradu u novogradnji doseže i do 7000 maraka. Ponavljanje krize iz 2008.

 

Agenti za nekretnine iz Banje Luke tvrde kako je u ovom dijelu zemlje trenutačno najniža cijena kvadrata stana 2700-2800, a najviša 4600 KM.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1139 KM, a najniža 543 KM, postavlja se pitanje koliki broj stanovnika ove zemlje uopće sebi može priuštiti kupnju nekretnine.

 

Dakle, da bi se kupilo nekretninu u novogradnji od 30 kvadrata u središtu Sarajeva po trenutačnim cijenama, potrebno je izdvojiti više od 200.000 maraka. Ako netko ima prosječnu plaću u FBiH, za tu nekretninu treba raditi 15 godina. S druge strane, starogradnja je gotovo u potpunosti rasprodana, a za ono što je još ostalo u većim središtima također je potrebno izdvojiti značajna sredstva.

 

Ekonomist Aleksa Milojević smatra kako se “balon napuhuje” te da će cijene morati pasti možda već u ovoj godini. – Taj se balon puše i mi sada u Europi ponavljamo krizu iz 2008. koja se dogodila u Americi na bazi jeftinih kredita – objasnio je te naglasio kako se u jednom trenutku moraju izravnati dohoci i cijene nekretnina, a to znači da cijene moraju pasti. Inače, najnoviji podaci pokazuju usporavanje rasta cijena nekretnina u članicama Europske unije, a neke države već bilježe pad. Procjene se kreću od blagog rasta cijena, preko nepromijenjenih cijena do pada cijena od 5 do 10 posto.