Kulović: Vlast u ZDK samo deklarativno za borbu protiv korupcije i poštivanje zakonskih propisa

U Programu rada Skupštine i Vlade ZDK nema niti jednog antikoruptivnog zakona. Tim povodom oglasila se Behija Kulović, zastupnica Naše stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nijedan antikoruptivni zakon nije preciziran niti planiran u Prijedlogu programa rada Skupštine kao ni u Programu rada Vlade za 2024., a zakon o prijavljivanju i postupku provjere o imovini nosilaca javnih funkcija koji je u oktobru prošle godine uputio bivši ministar Hasaničević (NS) je povučen.

Podsjetimo se da je prošle jeseni premijer Pivić u svom ekspozeu najavio i donošenje ovih zakona. Na samoj sjednici Skupštine jučer se glasalo o amandmanima Kluba zastupnika SDP-a i uvrštavanju u Program rada samo jednog antikoruptivnog zakona. Aktuelna većina koju predvodi SDA amandman nije prihvatila istovremeno tvrdeći da je opredijeljena za borbu protiv korupcije i poštivanje zakona i zakonskih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naivno bi bilo povjerovati u njihove tvrdnje, jer odmah je uslijedila, mimo pozitivnih zakonskih propisa i procedura, smjena tri člana Nezavisnog odbora, koji je, između ostalog, zadužen za izbor policijskog komesara. Oni su prema mišljenju Komisije za izbor i imenovanje u sukobu interesa. Imenovanje novih članova bez obaveznog javnog poziva i provođenja konkursne procedure je pokazatelj da je u ZDK  vladavina prava još na čekanju.”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE