Kritično u Italiji: Zbog poplava raseljeno 36.000 ljudi, premijerka obilazi pogođena područja

Premijerka Italije Đorđa Meloni posjetila je danas poplavama pogođena područja na sjeveru Italije, nakon što se ranije vratila sa samita G7 u Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meloni je sletjela oko ručka u jadranski grad Rimini i započela posjetu gradovima u Emiliji-Romanji, regionu u kome je u poplavama nastradalo 14 osoba i pričinjena šteta od više milijardi eura, prenio je Rojters.

Oko 36.000 ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove, a mnogi od onih koji su ostali u poplavljenim područjima ostali su bez električne enrgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivreda je teško pogođena u oblasti u kojoj se uzgaja voće kao što su breskve, kivi i kajsije, kao kukuruz i žito.

Kiša je danas prestala i spasilačke ekipe i mještani dobrovoljci pokušavaju da ispumpaju vodu iz zgrada i očiste blato sa ulica.

Meloni je napustila samit Grupe sedam (G7) u Hirošimi dan ranije, rekavši da joj savjest neće dozvoliti da se duže drži po strani.

Italijanska vlada će održati sjednicu u utorak na kojoj će odlučiti o mjerama koje će pomoći ljudima da se izbore sa situacijom.

U oblasti Emilije Romanje crveni alarm ostaje na snazi i za sjutra, a opasnost od klizišta je i dalje veoma velika, saopštila je civilna zaštita, navodeći da su vatrogasci imali četiri hiljade intervencija zbog poplava. Vanredna situacija zbog poplava i dalje je na snazi u Emiliji Romanji sa neprestanim kišama i ogromnim površinama pod vodom i klizištima.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE