KOMENTAR: Kakve poruke šalje kakanjski vijećnik građanima koji biraju vlast?!

Ukoliko uopće želimo napisati komentar na određena dešavanja u društvu možda bi prvo trebali razmisliti kojeg smo spola? Ako sam muškarac i Bošnjak vjerovatno ne smijem jer nije po etičkoj i rodnoj raznolikosti, možda trebam napisati “gender” kako me bolje (ne)bi razumjeli, iz razloga što na velikom broju internet portala rade upravo muškarci?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, neka bude da sam mlada, časna, ponosna žena jer se nekako reagirati mora. Kao takva, uz moje cjeloživotno učenje i formalno obrazovanje nisam ništa manje vrijedna od onih žena koje se valjaju u političkom blatu i pune termine na TV ekranima ponavljajući pripremljeni tekst dok gledam svoju omiljenu emisiju.  Kad smo to riješili sad možemo pristupiti komentaru.

U kakanjskoj politici drama i panika, dijele se postovi o kojekakvom statusu nekog vijećnika. Pomislila sam: “Opet neko od političara traži jeftin bod”. Znatiželja mi nije dozvolila da preskočim pročitati o čemu se radi a nakon čitanja – šok!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Češljić, vijećnik Naše stranke Kakanj u aktuelnom sazivu, poznat po svom neobičnom poimanju društva, svijeta i netipičnih stavova u našem društvu postao je omiljen kod jednog dijela javnosti. Kao mlad i perspektivan koji zbori narodu ono što želi da čuje, a ne osjeti na svojoj koži, uživao je pozive više televizijskih gostovanja. Urednici su prepoz8nali gledanost i lajkove a Češljiću se otvorila prilika za dugoročno prikupljanje simpatija, u prevodu glasova.

No, ako je suditi po, navodnom, trenutnom ponašanju ovog mladića promocije je ponestalo pa kako bi se pažnja naroda vratila posegnulo se za historijom i “izmima”. Ako je suditi prema screenshotu objave Facebook profila Češljića, kojeg  je neko od njegovih prijatelja odlučio podijeliti sa širom javnošću, napisao je sljedeće:

“Sutra ujtru sjednica Opštinskog vijeća. Valja bit u jednoj prostoriji s predstavnicima savremene zelene endehazije… Smrt fašizmu drugovi i drugarice!I Rudarsko Sretno!”.

Pokušaj sarkazma izabranog vijećnika sa 759 glasova je prelazak granice i mnogo više od niskog pokušaja privlačenja pažnje koje nema. Ako je ovo mladić kojeg su mediji najavljivali kao bosanskog sanjara i mladića koji živi ideju izvorne Bosne – postavlja se pitanje odakle priča o NDH, državi u kojoj je bio uspostavljen ustaški režim pod utjecajem nacističke Njemačke i fašističke Italije. Da li sve ovo ima veze s aktuelnim dešavanjima u svijetu i zastavama Palestine koje se kao znak podrške većinski viore širom Bosne i Hercegovine?

Od mota jugoslovenskih partizama “Smrt fašizmu – sloboda narodu” Češljić je simptomatično iskoristio samo prvi dio – Smrt fašizmu, neposredno nakon što je nazvao članove Općinskog vijeća u Kaknju, izabrane od strane naroda, fašistima?!

Ko kome, čemu želi smrt i zašto? Šta je dvosmislena poruka značila, a šta je u stvarnosti izazvala?

Brojna su pitanja koja Češljić, ukoliko želi nastaviti provlačiti se sa 759 glasova u OV Kakanj, treba odgovoriti prvenstveno onima koji su ga izabrali, javnosti ali i svojim kolegama u sali Općine uz izvinjenje. Jer, vlast nije vječna pa bila ona na federalnom ili kant… zapravo samo federalnom nivou.

Smrt fašizmu, sloboda narodu i slobodna Palestina!

(P. K.)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE