KOMENTAR: Hapšenja u ‘uspavanom’ Kaknju izazvala burne reakcije, javnost osudila uhapšene prije suda

U utorak u rano jutro počela je akcija kodnog naziva Meta 2 policije ZDK koja je, kako je navedeno, rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti Uprave policije MUP-a ZDK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom saopćenju navedeno je da se dvadeset osoba koje su bili meta ove akcije se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi” ,”Odavanje službene tajne”, “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

Od uhapšenih šesnaest je policijskih službenika Policijske stanice Kakanj dok su tri osobe koje nisu policijski službenici. Prilikom hapšenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IMENA UHAPŠENIH SE TRAŽILA KAO ‘SUHO ZLATO’

S obzirom na broj i težinu krivičnih djela koja su navedena ovaj slučaj opravdano je izazvao veliku pažnju i kod medija.

Veliki broj je onih što su uz dnevnu nargilu, cigaru i kafu požurili saznati imena uhapšenih toliko da su nam adrese bile prepune upita.

Iako imena uhapšenih osoba nisu odmah objavljena, to nije spriječilo neke medije da ih vrlo brzo otkriju i objave kako bi zadovoljili klikovima mjesečne prihode. Na zadovoljstvo jednog dijela javnosti uslijedilo je naslađivanje, ismijavanje, kreiranje pošalica  i to sve na račun policije i policijskih službenika. Potez Kakanj-X.com portala da se imena zadrže za sada „nepoznatim“ ima svoje opravdanje i naredne rečenice će pružiti adekvatno objašnjenje.

DIO JAVNOSTI UHAPŠENIM PRESUDILO PRIJE SUDA!

Nažalost, reakcije dijela javnosti nakon što su imena procurila bile su izrazito negativne. Umjesto da se čeka završetak istrage i presuda, pojedinci su se naslađivali i ismijavali uhapšene policijske službenike, što predstavlja klasično nepoštovanje.

Jedan od najozbiljnijih problema u društvu je povećana potreba za senzacionalizmom i tračevima, a to je posebno vidljivo u manjim sredinama gdje se ljudi često bave tuđim životima umjesto da se fokusiraju na svoje vlastite.

Kao da je nedostajalo sadržaja uz kafu, ko je korumpiran, ko je „uzimao“ a ko nije, ko s kim hoda, šta je ko kome prodao i na kraju kako da to pošaljemo u javnost da bi se dodatno naslađivali.

Vozači subjektivnog pogleda na saobraćaj koji nerijetko uvažavaju „vlastita pravila“ a što se ogleda u svakodnevnoj prekomjernoj nekulturi izrazili su putem društvenih mreža zadovoljstvo zbog hapšenja policijskog službenika jer mu je nekada napisao kaznu za neposejdovanje obavezne opreme ili nekog drugog prekršaja za što je policijski službenik bio obavezan uraditi – jer mu je to i posao! Samo kod nas je vraćanje na tehnički pregled vozila poniženje zbog kojeg treba napadati policiju umjesto da bude alarm za ličnu sigurnost i zahvala onome ko je ukazao na to. Samo kod nas je dobar policijski službenik koji ti nikada ne piše kaznu za ozbiljne prekršaje, samo kod nas se kratka intereakcija tokom običnog legitimisanja u saobraćaju prepričava kao avanturistički roman. Samo kod nas…

Nikada nismo pisali o brojnim prijetnjama i uvredama koje kao portal svakodnevno imamo putem poziva, email adrese, poruka na društvenim mrežama kada objavimo službeni policijski izvještaj u kojem se navode značajnije aktivnosti policije u posljednja 24 sata a zbog navođenja inicijala. Svako navođenje imena i prezimena te stavljanje pojedinca u poziciju presuđenog a isti kod policijskih službenika ima samo status „osumnjičenog“ je potencijalno kršenje zakona sa naše strane i ugrožavanje sigurnosti osobe čije smo ime naveli.

Također, do sada smo više puta svjedočili da spektakularna hapšenja više osoba pred naručenim kamerama uglavnom rezultiraju sa malim brojem optuženih. I ne, nije to uvijek nedostatak pravne države već je „spektakularno hapšenje“ korišteno za opravdanje i nerad određenih osoba u sjeni dok su uhapšeni u javnosti, iako nisu krivi, ostali označeni do kraja života.

Zbog cjelokupne situacije u cijeloj državi, pravosudnim institucijama a naročito politikom sada više nego ikad važno je sačekati službeno saopćenje organa vlasti i pravosuđa o ishodu istrage i eventualnim presudama. Jer, uhapšeni JOŠ UVIJEK NISU KRIVI ali imaju status osumnjičenih što postoji mogućnost da tokom suđenja dokažu svoju nevinost ili ne dokažu.

NIJE SMIJEŠNO

Ti koji ovo čitaš a ismijavaš cijelu situaciju, policiju, policijske službenike nepoznavajući ni slovo prava i pravde bi trebao potražiti stav relevantnih osoba na ovu temu. Zapitaj se kako bi se osjećao da si jedan od uhapšenih, iako znaš da si čist, svi oni koji te poznaju zbijaju šale na tvoj račun i objavljuju ponižavajuće fotografije na društvenim mrežama dok ti se srce roditelja, žene, djece… raspada.

Pretjerano spekulisanje i širenje dezinformacija samo mogu ometati pravilno vođenje postupka, što nije u interesu pravde ni javnosti.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE