― Marketing ―

Kaznili ga jer je stajao uz cestu i upozoravao vozače na radar

- Marketing -

​Kamere su zamke za vozače gotovo svugdje u svijetu, ali jedan čovjek u Delaveru tužio je policiju nakon što su prekinuli njegov pokušaj da upozori vozače na jednu. Sudija je presudio u korist osobe koja je izjavila da su mu u povrijeđena ustavna prava.

Kao rezultat toga, policija države Delavera pristala je na pozamašnu isplatu od 50.000 dolara.

Osoba o kojoj je riječ je 54-godišnji Džonatan Gesford, koji je odlučio upozoriti vozače na radar u blizini Smirna. Prema „CBS News“, Gesford je stajao uz ivicu ceste s kartonskim znakom na kojem je pisalo „radar isprijed“ kada su mu policajci prišli.

- Marketing -

Kao što se vidi na videu koji je „Straight Arrow News“ objavio na YouTubeu, policajci su istrgli znak iz Gesfordove ruke nakon što su izjavili da je „uključen u aktivnost Prvog amandmana“.

Policajci su takođe navodno tvrdili da se Gesford uključivao u saobraćaj na temelju izvještaja svjedoka, za koje je izjavio da je neistinito. Ali, incident tu nije završio.

S poderanim znakom, policajci su pustili Gesforda, ali dok je odlazio, „CBS-ov“ izvještaj navodi da im je pokazao srednji prst. To je podstaklo policajce da ga počnu ganjati, navodno dosežući brzinu od 160 km/h na cesti s ograničenjem od 90 km/h.

Policajci su navodno prijetili da će uhapsiti Gesforda, zaplijeniti mu vozilo i pozvati socijalnu službu da pokupi njegovog sina. Na kraju mu je policija napisala kaznu zbog nepropisnog davanja znaka rukom, navodi „Jutarnji“. Incident se dogodio u martu 2022. Dokumenti pokazuju tužbu podignutu u februaru 2023., s presudom od 50.000 dolara u korist Gesforda 1. septembra.

Dodatni video snimak policije prikazuje razgovor između službenika koji je odgovorio i nadzornika nakon zaustavljanja, u kojima se raspravlja o valjanosti kazne. Policajci u ovoj raspravi priznaju da pokazivanje srednjeg prsta nije kažnjivo. Prema „The Messengeru“, incident je doveo do interne istrage, a neki su policajci disciplinski kažnjeni zbog svojih postupaka

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...