Kakva je sigurnost hrane u FBiH: Federalni inspektori izdali 118 rješenja o zabrani rada

U Bosni i Hercegovini, pitanje sigurnosti hrane postaje sve značajnije, a inspekcije provode niz kontrola kako bi osigurale da proizvodi na tržištu zadovoljavaju propisane standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) ističe da su tokom ove godine izvršili 524 nadzora u području sigurnosti hrane.

Ključni naglasak inspekcijskih nadzora bio je na trgovinama, mesnicama, ugostiteljskim objektima i farmama. Ukupno su izdali 118 rješenja o zabrani rada i 212 o uklanjanju nedostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izdali su 151 prekršajni nalog s financijskim teretom od najmanje 350.000 KM. Inspektori su izvršili neškodljivo uništenje više od 230 kilograma neusklađenih namirnica, a uzeli su 61 uzorak, od kojih su dva bila neispravna.

Uz nadzor federalne inspekcije, kantonalni organi također sudjeluju u osiguranju sigurnosti hrane. Kada je riječ o neispravnostima, najčešće se susreću s problemima u objektima gdje se vrši proizvodnja ili prerada hrane. Inspektori za hranu raspolažu s dva federalna inspektora koji su u 2023. godini izvršili 750 inspekcijskih nadzora.

U kontekstu uvoza, Sektor granične inspekcije FUZIP-a izvršio je 64.716 inspekcijskih nadzora na graničnim prijelazima. U ovim nadzorima uzeto je 3.378 uzoraka, od kojih devet nije odgovaralo zakonom propisanim kriterijima, što je rezultiralo zabranom uvoza i sprječavanjem plasiranja neusklađene hrane na tržište.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako je inspekcijski nadzor jedna od ključnih aktivnosti u osiguranju sigurnosti hrane. Unatoč naporima inspektora, izazovi se suočavaju s ograničenim brojem inspektora u odnosu na kompleksnost i obim posla u ovoj oblasti. Važnost kontrole hrane naglašena je kako bi se osigurala sigurnost potrošača i sprječilo plasiranje neispravnih proizvoda na tržište.

NAJNOVIJE