Kakva greška: Snimao se kako juri u tunelu, ide u zatvor i doživotno ostaje bez vozačke

Jedan Norvežanin je osuđen je na godinu i pol zatvora te doživotnu zabranu vožnje nakon što ga je policija uhapsila zbog prebrze vožnje prošlog maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motociklist je olakšao posao policiji jer se sam snimio kako vozi 292 km/h. Inicijalno ga je policija zaustavila nakon jedne jurnjave na motociklu, nakon čega je uhapšen, javlja norveški NRK.

Kamera je bila postavljena na njegov motocikl i pronađene su snimke koje dokazuju da je muškarac vozio motocikl ekstremnim brzinama između jula 2020. i maja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su se usredotočile samo na najteže prekršaje, optužujući vozača za 56 ozbiljnih prekršaja prekoračenja brzine. Na sudu je osuđen na 18 mjeseci zatvora, uz doživotnu zabranu posjedovanja vozačke dozvole. Međutim, takve zabrane u Norveškoj omogućuju ponovno podnošenje zahtjeva za dozvolu nakon pet godina.

Najekstremniji video snimljen je 10. septembra 2021. Na njemu se vidi kako muškarac juri kroz tunel brzinom od 292 km/h. Nakon testiranja motocikla, policija tvrdi da je stvarna brzina vožnje bila bliža 263 km/h, ali to je ipak 183 km/h prebrzo.

Policija je pronašla i snimke vozača kako pretječe s desne strane i vozi 210 km/h na cesti gdje je ograničenje 60 km/h. Osumnjičenik navodi da je svoj motocikl posudio drugima te da on nije osoba sa snimci, ali nije se mogao sjetiti koji su to vozači. Vozio je BMW S1000 RR od 199 KS iz 2016. godine.

NAJNOVIJE